Direct naar de inhoud.

Burgemeesters Stadskanaal en Veendam sluiten aan bij landelijk drugsmanifest

  • door:
  • op:
F: Pixabay

REGIO – Burgemeester Klaas Sloots en oud-waarnemend burgemeester Sipke Swierstra hebben samen met 35 andere burgemeesters uit Nederland een drugsmanifest ondertekend. Dat meldt de NOS op hun website. Daarnaast hebben ook onder andere Jaap Kuin (Pekela), Jaap Velema (Westerwolde) en Koen Schuiling (Groningen). De gemeenten uit de provincie Groningen hebben bijna allemaal het manifest ondertekend. Uit de provincie Drenthe heeft geen enkele gemeente het manifest ondertekend.

Burgemeester Han van Midden geeft bij Omroep Brabant aan dat het niet vijf over twaalf is, maar zelfs zes over twaalf. ‘Ik durf stellig te beweren dat er meer mensen kapotgaan aan het beleid dat ons land heeft, dan aan softdrugs zelf’, aldus de burgemeester.

In het manifest staat dat de overheid meer moet doen tegen de ondermijnende criminaliteit. De burgemeesters willen dat het onderwerp prominent op de politieke agenda van het aankomende kabinet komt te staan. In het manifest staan vier kernpunten, namelijk pak en pluk criminelen, breek de gouden roltrap af, legaliseer softdrugs en mobiliseer de samenleving.

Bij het eerste kernpunt staat dat er meer moet worden geïnvesteerd in de gehele strafrechtketen. Volgens de burgemeesters begint dan bij opsporing door en aanwezigheid van de wijkagenten. ‘De nationale politie boekte de afgelopen jaren al grote successen met het opsporen van grote en kleine vissen.’ Het openbaar ministerie en de rechtspraak blijven achter lopen op de politie, want de zaken blijven ’tergend lang op de plank liggen’.

In het tweede kernpunt staat duidelijk omschreven wat de gouden roltrap is en hoe dat afgebroken met worden. ‘Doordat opbrengsten hoog zijn, de handhavingscapaciteit gering en straffen laag, worden zij die daar gevoelig voor zijn geleidelijk en gemakkelijk meegenomen op de gouden roltrap richting het grote geld. Eenmaal op de derde of vierde trede is er geen weg meer terug, de roltrap gaat gestaag voorwaarts. Wij willen de eerste drie treden van die roltrap afbreken, zodat de risico-opbrengstenverhouding drastisch verandert.’ (artikel gaat verder onder foto)

F: Pixabay

Het derde kernpunt gaat over het legaliseren van softdrugs. Omdat softdrugs illegaal is, drijft de prijs ervan op en vermeerdert daarmee de waarde. Hennep vormt een ideale instap in de wereld van het criminele geld. Met een paar honderd euro is een gemiddelde kwekerij ingericht en iedere tien weken valt er een paar duizend euro te verdienen. ‘Wij pleiten voor het weghalen van dit verdienmodel. We accepteren immers verkoop door regulering, dan moet de productie ook gereguleerd worden.’

Het laatste kernpunt gaat over het mobiliseren van de samenleving. ‘Onze inwoners zijn essentieel bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Zonder hen slaagt deze aanpak niet’, aldus het manifest. Ze willen de inwoners serieus nemen en hen betrekken bij het gevecht tegen het ‘veelkoppige monster’.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal