Direct naar de inhoud.

Partycentrum Gossen schrapt feest vanwege coronapas: ‘Dat is psychologische dwang’

  • door:
  • op:
De geluidsboxen zijn alweer afgebroken bij partycentrum Gossen | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Medewerkers en feestgangers die vanavond naar de Classic Night van Partycentrum Gossen in Stadskanaal wilden gaan, krijgen de deksel op hun neus van de gemeente Stadskanaal. De gemeente Stadskanaal heeft het partycentrum een brief gestuurd, nadat ze via Facebook hadden vernomen dat er niet om een toegangsbewijs werd gevraagd. 

Door: Hielke Bosch & Rutger Breider

‘Wij hadden het echt goed voor elkaar’ zo vertelt eigenaresse Ineke Gossen. ‘Wij werken met een registratieplicht, iedereen moet dus zijn of haar naam en telefoonnummer doorgeven.’ Ook besloot Gossen niet de gehele zaal te vullen; in plaats van 250 werd er gekozen voor 175 gasten. 

“Ik wil geen onderscheid maken tussen bezoekers” – Ineke Gossen

2.000 euro boete

Toch voldeden ze daarmee niet aan de huidige coronamaatregelen en viel er deze week een brief van de gemeente op de mat. Bij overtreding zou het partycentrum een boete kunnen krijgen van 2.000 euro per constatering. Met een maximum van 20.000 euro. 

Met de rug tegen de muur

‘Ik had er voor kunnen kiezen om het door te laten gaan’, vult ze aan.  Maar ze voelt zich door de verplichting op het handhaven van een coronabewijs met de rug tegen de muur staan. ‘Ik zie zo’n QR code als psychologische dwang en doe er dan ook niet aan mee. Daarnaast wil ze geen onderscheid maken tussen haar bezoekers. ‘Het zou een tweedeling betekenen, de een wel en de ander niet. Ik vind dat een vorm van discriminatie.’’ 

“Discriminatie is een juridisch begrip” – Advocaat Hans Klopstra

Lastig uit te leggen

Advocaat Hans Klopstra begrijpt het standpunt van de ondernemers. ‘Het is lastig om uit te leggen waarom een vol stadion wel kan, maar een dansschool niet’, aldus de advocaat in de talkshow ‘1 op Vrijdag’ bij RTV1. In dit soort casussen heb je een algemeen belang en een individueel belang. 

‘Discriminatie is een juridisch begrip. Je kan alleen discrimineren op grond van geloof, geslacht, seksuele voorkeur, huidskleur etc, maar niet of iemand een horecagelegenheid in mag of niet. Je gaat vrijwillig naar binnen of je blijft er vrijwillig buiten.’ De overheid heeft gezegd dat er in de horeca een QR-code getoond moet worden. De burgemeesters moeten dat uitvoeren. 

Algemeen en individueel belang

Hans Klopstra geeft aan dat dat een wet is in het algemeen belang en dat gaat voor het individuele belang. ‘Is men het niet eens met deze gang van zaken, dan had men een ander politiek systeem, een andere politieke samenstelling en dus een andere Tweede Kamer moeten kiezen.’

Artikel 1 van de grondwet: Gelijke behande­ling en discriminatie­verbod

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Positieve zaken

Ondanks de vele bezwaren en vraagtekens die het partycentrum dus stelt bij de huidige coronaregels hebben ze wel besloten om vanavond de deuren dicht te houden. ‘We lopen maar weer netjes mee in de rij’, verzucht Gossen. ‘Ik zit niet te wachten op bezoek van BOA’s, politie of het krijgen boetes.’ Gossen vindt dat deze zaak al genoeg negativiteit op de been brengt. ‘Ik wil me bezig houden met positieve zaken, dat probeer ik dan ook zoveel mogelijk te doen.’

De zaal was al helemaal opgebouwd voor het feest van vanavond | Eigen Foto

Gelijke monniken, gelijke kappen

De gemeente Stadskanaal geeft in een reactie aan RTV1 aan dat het niet hun beslissing is om het evenement af te gelasten. ‘De brief was bedoeld om haar eraan te herinneren dat zij, net als iedereen, zich aan de regels moet houden. In heel de provincie Groningen wordt dit gedaan.’ De gemeente vindt het jammer dat het feest niet door kan gaan, ook voor de mensen die daar heen wilden. ‘Het is haar beslissing geweest.’

De gemeente Stadskanaal en de andere gemeenten in de provincie Groningen benaderen de feesten op dezelfde manier. ‘Gelijke monniken gelijke kappen’.

De brief van de gemeente hangt aan de deur van het partycentrum | Foto: Rutger Breider/RTV1

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal