Direct naar de inhoud.

SHC richt tentoonstelling ‘Een Ander Achterhuis’ in

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Ter gelegenheid van de onthulling van Monument21 heeft het Streekhistorisch Centrum een tentoonstelling ingericht. Hier wordt het verhaal verteld over Willem en Hindertje Drenth die samen met hun dochters Lammie en Fennie in de Tweede Wereldoorlog vanaf de zomer van 1942 onderdak hebben geboden aan zestien onderduikers waarvan dertien van Joodse afkomst. Allen hebben de oorlog overleefd.

In de expositie staat o.a. een maquette van het huis aan de Krommewijk die samen met een plattegrond van het huis laat zien hoe de familie met hun onderduikers woonden en hoe weinig ruimte ze tot hun beschikking hadden. Heel bijzonder is ook de Yad Vashem-medaille, de hoogste onderscheiding van de Israëlische ambassade die Hindertje Drenth in 1979 kreeg (en Willem postuum) voor hun hulp aan joden gedurende de Holocaust.  Deze medaille werd door de familie speciaal voor de tentoonstelling aan het SHC uitgeleend.

Monument21 staat op de plek waar het huis van de familie Drenth stond, aan de Barkelazathe te Stadskanaal. Voorheen herinnerde daar niets meer aan de gebeurtenissen die zich op die plek hadden afgespeeld. Het monument moet ervoor zorgen dat niemand daar meer nietsvermoedend kan passeren. Wie meer wil weten over het verhaal, kan dus nu naar het Streekhistorisch Centrum. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 25 februari 2022. Openingstijden van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten deze tijden terecht. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal