Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Minder plekken in nachtopvang azc Ter Apel vanwege 1,5 meter maatregel

TER APEL – De gemeente Westerwolde heeft er bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op aangedrongen om het aantal asielzoekers in de nachtopvang in Ter Apel terug te brengen naar maximaal honderd mensen.

Volgens burgemeester Jaap Velema moet dat vanwege het herinvoeren van de 1,5 meter regel.
Daarmee verliest de opvangorganisatie 175 plekken in de nachtopvang. Tot op heden mochten er nog 275 mensen verblijven in de tenten van de eerste opvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. ‘Maar dat was op basis van de vorige RIVM-maatregelen’, zegt Velema.

Nu iedereen weer 1,5 meter afstand moet houden is wat betreft de burgemeester dat niet meer verantwoord. ”Ik zal er bij het COA op aandringen om het aantal plekken in de nachtopvang zo snel mogelijk terug te dringen naar honderd, zoals dat ook is vergund onder de eerste RIVM-maatregelen”, zegt hij.

Honderden mensen te veel in Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is deze week weer veelbesproken, omdat er opnieuw honderden mensen te veel zitten. Ingewijden vertellen aan RTV Noord dat het dinsdag ging om een overschrijding van 600 mensen. In het aanmeldcentrum zijn 2.000 personen toegestaan.

Ook het aantal mensen in de nachtopvang werd overschreden. Deze week zat er ongeveer het dubbele van het aantal dat is toegestaan. Overigens lukt het opvangorganisatie COA maar een enkele keer om minder dan het toegestane aantal in de nachtopvang op te vangen. In de afgelopen zeven dagen lukte dat één keer.

Dwangsommen

Eerder deze week werd duidelijk dat de gemeente Westerwolde dwangsommen heeft opgelegd aan het COA. De organisatie moet 20.000 euro per dag betalen als de gemeente constateert dat er te veel mensen in de nachtopvang zitten. Daarvoor moet de gemeente dat wel eerst zelf constateren door er een controleur heen te sturen. Vooralsnog is dat niet gebeurd.

Raadsleden ‘woedend’, ’teleurgesteld’ en ‘verschrikkelijk kwaad’

In de gemeenteraad van Westerwolde wordt emotioneel gereageerd op het nieuws dat er opnieuw honderden mensen te veel verblijven in Ter Apel. Raadslid Wim Eilert (PvdA) zegt er ‘verschrikkelijk kwaad’ over te zijn. Herma Hemmen (CDA) is teleurgesteld dat de gemeente opnieuw in een situatie zit waarvan eerder is gezegd: ‘Dat willen we niet meer’. En René Kriek (GroenLinks) vindt dat er wordt ‘geschoven met mensen die op mensonterende manieren worden gehuisvest’.

We gaan van noodopvang naar noodopvang

Volgens raadslid Paul Timmermans (Lijst Timmermans) moet er een structurele oplossing komen. ”We gaan van noodopvang naar noodopvang”, stelt hij. Volgens Eilert is zo’n structurele oplossing een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers. Sterker nog: ”Er moet een tweede aanmeldcentrum komen”, stelt hij.
Richard ter Veen (VVD) roept daarom alle raadsleden op om contact te leggen met collega’s in Den Haag. ”Klop aan de deur en zeg dat het nu toch echt een keer klaar moet zijn”.

Noodopvang Assen donderdag in gebruik

Woensdagmiddag werd bekend dat het COA een noodopvang in de voormalige TT Hall in Assen realiseert. Volgens Velema is het meest waarschijnlijk dat er vanaf morgen 150 mensen geplaatst kunnen worden. ”Dat bouwt zich op naar 400. Uiteindelijk is er dan een mogelijkheid om honderd extra asielzoekers bij te plaatsen”, aldus de burgemeester van Westerwolde.

De toestemming voor de noodopvang is Assen geldt voor drie weken. Als de nood hoog blijft, mag het COA deze maatregel verlengen tot uiterlijk 31 maart 2022.

Dit is een bericht van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale berichtgeving te versterken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.