Direct naar de inhoud.

Zonneparkbouwer maakt nieuwe afspraken over sluiten mestvergister Borgercompagnie

  • door:
  • op:
De mestvergister in Borgercompagnie (foto: Martijn Folkers / RTVNoord)

BORGERCOMPAGNIE – Als het Groningse bedrijf Powerfield een vergunning krijgt om een zonnepark te bouwen tussen Borgercompagnie en Tripscompagnie, wordt niet alleen de biovergistingsinstallatie gesloten en opgeruimd, maar ook worden de aanwezige mestsilo’s en het mestbassin van Dankers Bio Energy verwijderd.

Powerfield komt met deze aanvullende afspraken na gesprekken met omwonenden van de firma Dankers. Powerfield presenteerde eerder dit jaar een plan voor een zonnepark van 139 hectare groot op een deel van het land van Dankers. Als het plan door zou gaan zou Dankers zijn mestvergister stil zetten.

Eén silo blijft staan

Buurtbewoners reageerden kritisch op het plan. Ook werd er getwijfeld aan het feit of de vergister wel echt helemaal zou stoppen. Powerfield probeert met deze aanvullende afspraken die twijfels weg te nemen. Volgens de zonneparkbouwer blijft er uiteindelijk één silo staan zodat Dankers een regulier akkerbouwbedrijf kan voeren.
‘Met de nieuwe afspraken is zeker gesteld dat de geuroverlast en verkeershinder voor omwonenden verdwijnt. De biovergister, de mestopslag en de verkeershinder zal verdwijnen’, aldus CEO Jean-Louis Bertholet van Powerfield.

Unieke kans

Powerfield hoopt met de nieuwe afspraken de omgeving en het gemeentebestuur warm te maken voor het zonnepark. ‘Ons initiatief past in de conceptvisie van de gemeente Veendam die nu voor ligt, dat het langslepende conflict tussen de buurt met de firma Dankers wordt opgelost en dat er invulling wordt gegeven aan de groeiende vraag naar duurzame energie. Dit is een unieke kans voor het college en de gemeenteraad’, zegt Bertholet.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal