Direct naar de inhoud.

Langdurig milde westenwind: de winter blijft voorlopig uit

  • door:
  • op:

REGIO – De meteorologische winter (van 1 december tot en met 28 februari) is voor de helft voorbij. Tot drie keer toe zijn veel kanalen in de regio dichtgevroren en tot drie keer toe viel de dooi net zo hard weer in. Het geduld van ijs- en sneeuwliefhebbers wordt nog even op de proef gesteld. Volgens Weeronline blijft het de komende weken mild weer.

Maar het kan nog steeds

IJsportliefhebbers hoeven echter nog niet te wanhopen. De Elfstedentochten van 1985 en 1986 vonden plaats in de laatste week van februari. Sterker nog. Op 2 maart 1987 beleefden de drie Noordelijke provincies een ijzelstorm, gevolgd door twaalf dagen vorst, waarbij de temperaturen in de nacht tot ver onder de -10 daalden.

Milde westenwind

In de tweede helft van januari steekt vaker een milde wind uit het westen tot zuidwesten op en wordt het ook wisselvalliger. Ook begin februari is de kans op zacht weer groot. Een hogedrukgebied dat nu in de buurt van Nederland ligt, verplaatst zich langzaam verder zuidwaarts. Daardoor komen we onder invloed van een milde wind uit het zuidwesten tot westen die ook nog eens wisselvallig weer met zich meebrengt. Daarbij komen de maxima vaak tussen 5 en 10 graden uit en is er slechts een kleine kans op vorst in de nacht. Middagtemperaturen van 5-7 graden zijn in deze tijd van het jaar normaal.
Bij dat vrij zachte weer horen veel grijze dagen en daarbij kan regelmatig een beetje regen vallen. Waarschijnlijk zijn de neerslagsommen in eerste instantie klein en is het eerder druilerig met motregen. Wanneer het in de loop van de maand wisselvalliger wordt, kan er ook meer vallen.

Pas op in het verkeer

Het winterweer is dus ver weg, maar op de weg kunnen nog wel winterse omstandigheden voorkomen. Het kan in de ochtend dus glad zijn doordat er hier en daar toch nachtvorst is geweest. En het kan verwacht of onverwacht mistig worden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal