Direct naar de inhoud.

Cultuurcentrum Veendam maakt statement met ‘openbare repetities’ in plaats van optredens

  • door:
  • op:
Directeur van cultuurcentrum vanBeresteyn Jos Kraan | Foto: Hielke Bosch/RTV1

VEENDAM – Cultuurliefhebbers konden in vanBeresteyn in Veendam sinds lange tijd hun hart weer ophalen. Het cultuurcentrum opende namelijk uit ludiek protest de deuren voor een openbare ‘repetitie’. Verschillende artiesten waren aanwezig om live te repeteren.

‘Wat we hier doen is eigenlijk gewoon bedoeld als statement’, zo vertelt directeur Jos Kraan. ‘Het is toch absurd dat je wel mag repeteren maar niet mag optreden.’

Volgens Kraan verloopt alles volgens de huidige coronaregels, repeteren mag per slot van rekening gewoon doorgaan. ‘We hebben een looproute door het gebouw, zodat mensen langs de artiesten kunnen gaan en ook even de kunstcollectie kunnen bekijken. Daarnaast delen we trouwens een “coffee to go” uit, want ook dat mag volgens de regels.’

Interactie met publiek

Een van de artiesten die op het podium van vanBeresteyn kwam ‘repeteren’, was Groninger zanger Arnold Veeman. Hij voelde zich enorm blij om weer live op te mogen treden. ‘Het is heerlijk om weer op het podium te staan’, zo vertelt hij. ‘Er kan gewoon niks op tegen het echte werk. Het licht, de techniek en uiteraard de interactie met het publiek.’

Arnold Veeman op het podium van vanBeresteyn | Foto: Hielke Bosch/RTV1

‘Ik heb die mist mien jong’

Het publiek kon de actie zeer goed waarderen. Kraan: ‘Het is gezellig druk, op 1,5 meter uiteraard. En iedereen zegt op z’n goed Gronings: “och ik heb die mist mien jong”. Je merkt dus iedereen weer wil, zowel binnen als buiten het theater.’

Versoepelen

Verwacht wordt dat komende dinsdag de nieuwe versoepelingen worden aangekondigd, waardoor ook de theaters weer open kunnen. Ook Jos Kraan heeft goede hoop op een heropening. Echter is wel de sluitingsdatum nog een sta-in-de-weg. ‘Als we om 20:00 uur al dicht moeten heeft het natuurlijk geen zin. Dan kan ik enkel nog kindervoorstellingen door laten gaan.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal