Direct naar de inhoud.

Windwaarschuwing: storm Corrie barst maandagochtend vroeg los

  • door:
  • op:
Bijna een jaar geleden hadden we in de regio te maken met storm Ciara. Die bracht nogal wat schade teweeg. Foto Peter Panneman

REGIO – Storm Corrie trekt maandag al vanaf de vroege ochtend over het land met storm aan de kust en zware tot zeer zware windstoten. Langs de noordelijke kust geldt maandagochtend code oranje. Doordat de wind noordwestelijk is komen de zware windstoten veel verder landinwaarts dan bij een zuidwestenstorm. De wind zal tijdens de ochtendspits toenemen. Dat meldt Weeronline.

Heftige windstoten

Zondagavond staat er nog een zwakke tot matige zuidwestenwind, maar dit is letterlijk stilte voor de storm. Storm Corrie nadert vanuit het noordwesten met rasse schreden. Aan het begin van de nacht zal de wind toenemen met aan de kust al een harde tot stormachtige wind en zware windstoten. Vanuit het westen trekt een regengebied over het land en daarna wordt de wind noordwestelijk en zal deze tegen de ochtend aan de kust stormkracht bereiken (9 Bft). Daarbij zijn zeer zware windstoten mogelijk van 110-115 km/uur. In het westen van het Waddengebied kan de wind pieken naar 120 km/uur. Alleen aan de kust van Groningen blijft storm waarschijnlijk uit en zijn de windstoten met 60-80 km/uur minder heftig.

Sterke windtoename tijdens ochtendspits

Wie maandagochtend vroeg op pad gaat moet rekening houden met een toenemende kans op flinke hinder. In de kustprovincies en op het IJsselmeer staat een harde wind met zware windstoten van 80-100 km/uur. In de eerste helft van de ochtend zal de wind verder toenemen naar een harde tot stormachtige wind met zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur. Bij deze waarden is het raadzaam om op te passen voor afwaaiende dakpannen en het uitbreken van takken. Het wegverkeer moet rekening houden met flinke hinder, maar ook op de fiets of te voet kun je bij deze windsnelheden ten val komen. In het binnenland is de wind vrij krachtig tot hard met zware windstoten van 75-90 km per uur.
Later in de ochtend zal de wind niet meer toenemen en in de middag gaat het langzaam iets minder hard waaien. Welk komen er nog zware windstoten voor. Pas maandagavond neemt de wind echt af en is het onstuimige weer voorbij.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal