Direct naar de inhoud.

Gemeenteraad Stadskanaal stemt unaniem voor motie opvangen Oekraïense asielzoekers (update)

  • door:
  • op:
De Oekraïense vlag wappert bij het gemeentehuis | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De ChristenUnie Stadskanaal gaat vanavond in de gemeenteraadsvergadering een motie indienen waarin het de gemeente vraagt om onderzoek te doen naar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast vraagt de partij aan de gemeente om in gesprek te gaan met maatschappelijke organisaties, zoals kerken, over de opvang.

Aanleiding is de Russische inval in Oekraïne van afgelopen week. De daaropvolgende oorlog heeft een grote stroom aan Oekraïense vluchtelingen op gang gebracht. ‘Er hebben zich inmiddels al vluchtelingen uit Oekraïne gemeld bij het AZC in Ter Apel’, zegt Bert van Beek van de ChristenUnie. ‘Ik vind dat Stadskanaal een gastvrije en barmhartige gemeente dient te zijn.’

Brede steun

De ChristenUnie heeft maandagochtend contact gehad met de overige fractievoorzitters in de raad en daaruit is gebleken dat ze de motie allemaal steunen. ‘Momenteel wordt nog de laatste hand aan de motie gelegd zodat deze vanavond meteen ingediend kan worden’, zo laat de partij aan RTV1 weten. Ook de ChristenUnie in Borger-Odoorn heeft eenzelfde motie ingediend in de raad van Borger-Odoorn.

Oekraïense vlag

Sinds vandaag wappert ook de Oekraïense vlag bij het gemeentehuis. De gemeente wil op die manier laten blijken dat ze het land steunen. ‘De vorige week bestelde Oekraïense vlag is binnen en hangt voor het gemeentehuis Stadskanaal! Onze gedachten zijn bij de Oekraïners!’, zo schrijft burgemeester Klaas Sloots op sociale media.

UPDATE: De gemeenteraad heeft de motie, geïnitieerd door de ChristenUnie, raadsbreed ingediend. De motie is dan ook unaniem aangenomen. Dat betekent dat de gemeente Stadskanaal onderzoek zal doen naar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Burgemeester Klaas Sloots kon dit meteen meenemen in het overleg met de veiligheidsregio Groningen vanavond.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal