Direct naar de inhoud.

Hardt Hyperloop wil tweede testbaan bouwen in Veendam

  • door:
  • op:
Zo moet de hyperloop eruit komen te zien Foto: Ministerie van Economische Zaken

VEENDAM – Hardt Hyperloop wil op het Rail Service Centrum Groningen in Veendam een tweede, tijdelijke testbaan realiseren. Het bedrijf wil in Veendam aan de slag om vaart te zetten achter de plannen voor de testfaciliteit voor de supersnelle vacuümtrein.

De onderneming is bezig met de realisatie van een 2,6 kilometer lange testbaan bij Meerstad. De uitvoering van de plannen daar gaat moeizaam en vordert te traag naar het idee van Hardt Hyperloop.

Er is mondiaal een race gaande tussen concurrerende hyperloopbedrijven die werken aan vergelijkbare initiatieven als dat van Hardt. Volgens directeur Stefan Marges van het European Hyperloop Center, dat werkt aan de plannen bij Meerstad, is het daarom van groot belang voorop te blijven lopen.

Wrevel tussen Hardt en overheden

Tussen Hardt en de gemeente en de provincie Groningen ontstond vorig jaar wat wrevel. De overheden mopperden over uitblijven van definitieve plannen en het bedrijf liep vast in procedures en stuitte op verzet van omwonenden. Nadat de partijen de koppen bij elkaar staken, kwam de optie Veendam op tafel.

In Veendam wil de firma nu een eerste fase van de demonstratiefaciliteit bouwen. Daarvoor wil het een traject neerzetten van 420 meter lang waar het de wisseltechnologie voor de Hyperloop wil testen. Dit deel zal Hardt later weer afbreken en opnemen in de volledige testbaan van 2,6 kilometer die bij Meerstad moet komen.

‘We hebben de opties bekeken hoe we snelheid konden houden’, legt Marges uit. ‘Daarom bouwen we parallel aan de ontwikkeling van de testbaan in Meerstad een deel ervan op een andere locatie.’

Werking wissel aantonen

Hardt heeft in Veendam een terrein op het oog parallel aan het spoor van het Rail Service Center Groningen, achter de gebouwen van containeroverslagbedrijf HUSA Logistics. In de vacuümbuis kunnen daar de shuttles met 75 kilometer per uur op het wisseldeel worden getest. Op het rechte eind zweeft de shuttle met 100 kilometer door de buis.

‘Het is enorm belangrijk dat we de werking van die wissel kunnen aantonen’, zegt Marges. Met de tijdelijke opbouw in Veendam hoopt Hardt bovendien veel te leren voor de uiteindelijke bouw van het European Hyperloop Center (EHC) bij Meerstad.

De eerste plannen daarvoor werden eind 2019 gepresenteerd. Toen zeiden de jonge ondernemers dat in 2022 de eerste shuttles met zo’n 700 kilometer per uur door de buis van het EHC zouden vliegen.

Passagiersvervoer later in beeld

‘Het plan in Veendam betekent zeker niet dat we bij Meerstad niks meer zullen doen’, aldus Marges. ‘Het wordt een parallel traject. Deze tijdelijke fase geeft ons de ruimte om een goed en haalbaar plan voor Meerstad neer te leggen. De ambitie blijft de volledige bouw van de 2,6 kilometer in Groningen.’

Behalve de testbaan en bezoekerscentrum moet ten noorden van Meerstad ook een kenniscentrum en laboratorium komen waar andere bedrijven kunnen werken aan hyperlooptechnologie. Eerst met de bedoeling de hyperloop voor vervoer van vracht te gebruiken. Passagiersvervoer komt later in beeld.

Tijdrovende ontwikkeling en procedures

Dat het bouwen van de testbaan in Groningen langer duurt dan verwacht, heeft volgens Marges alles te maken met de nieuwe hyperlooptechniek. Ontwikkeling daarvan is sowieso tijdrovend en bovendien is het niet makkelijk in bestaande vergunningentrajecten in te passen.

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de testbaan wordt aangelegd in een zonnepark en dat omwonenden bezwaar maken tegen de komst ervan.

Financiering is rond

Financieel zijn alle hobbels genomen, zegt Marges. De plannen kregen eind vorig jaar een flinke duw in de rug met een bijdrage van vijftien miljoen euro van de Europese Commissie uit het EIC Accelerator Fund, een innovatiefonds.

Eerder al gaven de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en dat van Infrastructuur en Waterstaat 4,5 miljoen steun aan ontwikkeling van de hyperlooptechniek.

De gemeenteraad van Veendam is maandagmorgen over de hyperloopplannen geïnformeerd. Hardt verwacht rond juni met de voorbereidende werkzaamheden in Veendam te kunnen starten. De wisseltestbaan moet dan een jaar later klaar zijn voor gebruik.

Dit is een verhaal van RTV Noord en Loek Mulder. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal