Direct naar de inhoud.

Veenkoloniale hulp voor huisdieren in Oekraïne

  • door:
  • op:
Foto: Kas Kaspers

REGIO – Meer dan 1,2 miljoenen mensen zijn uit Oekraïense gevlucht. Al die mensen hebben keuzes moeten maken. Wie nemen we mee? Natuurlijk de kinderen. Opa of oma gaan ook mee. Dan komt nog een moeilijke vraag: Wie laten we achter? Al duizenden keren is de keus gevallen op Dasha of Hercul. De hond of de kat.

In Oekraïne zwerven nu duizenden huisdieren rond in veelal verwoeste stadsdelen, dorpen of straten. Kas Kaspers uit Veendam heeft zich het lot van deze verlaten huisdieren aangetrokken. Hij wil onderdak, voedsel of medicatie voor deze vele duizenden honden, katten, konijnen en vogels. De asielen in Oekraïne zitten meer dan vol met inmiddels meer dan 10.000 opgevangen dieren.

Opslagruimte

Kaspers wil deze dieren helpen. Wat hij nodig heeft, is opslagruimte (bijvoorbeeld voor diervoeding), chauffeurs (voor het vervoer). “Het is een puzzel die in elkaar moet passen”, zegt Kaspers. Vrijwilligers kunnen elkaar aanvullen. En waar nodig ook taken van elkaar overnemen.

Met geld wil Kaspers niet werken. “Geld is geen geneesmiddel en blijft er ook niets van achter. Het gaat direct om de noodzakelijke materialen, want daaraan is behoefte om dieren te kunnen helpen en voor het verlichten van dierenleed.” Doelbewust, doelgericht, en met doelzekerheid. Zodat het ook op de bestemde plaats terecht kan komen. Hij zoekt vrijwilligers vanuit de eigen omgeving Veendam om samen te kunnen werken met vrijwilligers uit Midden Groningen, Stadskanaal en Winschoten. In elke gemeente zou er ook een opslag moeten zijn.

Medeleven voor achtergelaten huisdieren

Kaspers en zijn companen leggen de contacten met particulieren en bedrijven als supermarkten en diervoederwinkels. Voor het verzamelen van diervoeders voor honden, katten, konijnen, hamsters en pluimvee. En natuurlijk vrijwilligers die in Nederland het werk kunnen doen. Kaspers: “Normaal is een huisdier onderdeel van het gezin. Veel huisdieren kunnen getraumatiseerd zijn of gewond. De huisdieren zijn ontheemd, het kan gaan om tienduizenden huisdieren zonder voedsel en medische zorg. De huisdieren zijn achtergebleven, en zijn de baasjes en de huisdieren door de oorlog ook uit elkaar getrokken. Het opzetten van hulp is uit medeleven ook voor de huisdieren.”

Kaspers heeft ook nagedacht over betrokkenheid van scholen. En wellicht zijn er ook dierenartsen die willen helpen met niet gebruikte medische middelen. Of met ouder materieel dat aan vervanging toe is. En hij zoekt betrokkenheid van particulieren.

Kas Kaspers heeft in 1990 ervaring opgedaan met een actie voor Kosovo. Met een grote truck met oplegger zijn er met negen ritten dekens, kleding, schoenen, knuffels, blikken met levensmiddelen en snoep naar Kosovo gebracht om ontheemde dieren te helpen.

Wie het initiatief wil steunen, kan contact opnemen via het mail-adres Veendammersvlk@gmail.com

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal