Direct naar de inhoud.

Knoalsters stampen binnen etmaal vluchtelingkamp uit de grond

  • door:
  • op:
Het interieur van de noodopvang aan de Sportparklaan. Foto: Marcel Nieuwenweg/RTV Noord

STADSKANAAL – Op vrijdagmiddag kreeg de gemeente Stadskanaal van de Veiligheidsregio Groningen (VRG) het verzoek om een tijdelijke opvang voor honderd Oekraïnse vluchtelingen te creëren. Amper een etmaal later is er aan de Sportparklaan een mini-vluchtelingenkampje verrezen.

”Een krachttoer, dat kun je wel zeggen ja”, zegt Rob Veenstra van de gemeente Stadskanaal. ”Fantastisch dat ik dit heb mogen coördineren. Ik ben ook echt trots op de mensen die hieraan hebben meegewerkt.”
Hoe de opvang straks precies gaat functioneren is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk gaat het dienst doen als noodopvang, waar mensen een dag of twee kunnen doorbrengen, voor ze doorreizen naar een wat permanentere opvang, zegt Veenstra.

Verzoek kwam vrijdagmiddag

Vrijdagmiddag kwam het verzoek van de VRG: richt een noodlocatie in voor honderd mensen. Veenstra: ”Vervolgens zijn we met plaatselijke ondernemers, onder wie Jeroen van Broekhoven, want hem moet ik zéker noemen, aan de slag gegaan die ons allerhande materialen konden leveren.”
Veenstra doelt dan op tenten en bedden, ‘maar ook de complete catering, een omheinig, je kunt het zo gek niet bedenken, of we hebben het. We hebben hier binnen een dag gewoon een klein mini-stadje gebouwd.’

Want, weet Veenstra: met alleen wat bedden en een tent bent je er natuurlijk niet. Daar komt veel meer bij kijken. ”Die mensen moeten eten, er komen baby’tjes mee, dus daar hebben we babybedjes voor, je hebt verwarming nodig, zitjes buiten. Je richt als het ware een compleet huis in voor honderd mensen.”

Om 8:30 uur zaterdagochtend werd begonnen met de opbouw. Inmiddels is de tent volledig ingericht voor honderd mensen, er staan zitjes buiten, er staat een container met levensmiddelen, de verwarming doet het,er is stromend water, er is verlichting en er is een omheining om ongewenste personen buiten te houden.

‘Kom maar op’

Wat, wanneer en hoe laat de eerste vluchtelingen zullen arriveren, weet Veenstra nog niet. Wellicht nog zaterdagavond. ”Helemáál klaar zijn we ook nog niet. Er moet nog een kantoorunit bijkomen voor huisartsen, bewaking en intake, maar zodra ook dat er staat is het dorpje compleet, en kan ik de veiligheidsregio inseinen en zeggen: kom maar op!”

De gemeente Stadskanaal heeft ook al negentig reguliere opvangplaatsen. ‘Dit zijn noodopvangplaatsen’, legt Veenstra uit. ”Als ze hier hun intake hebben gehad en één of twee nachtjes zijn geweest, zullen ze in plukjes uitvliegen naar andere gemeenten. Maar zoiets kan snel gaan. Als er elders tachtig mensen geplaatst worden, kunnen hier weer tachtig terecht.”

Dit is een artikel van Geert Jan Darwinkel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale verslaggeving te versterken. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal