Direct naar de inhoud.

Burgemeesters: ‘Investeer fors in aanpak ondermijnende criminaliteit’

  • door:
  • op:
Illegale hennepteelt. Foto: Pixabay

REGIO – De tien burgemeesters in de provincie Groningen vinden dat gemeenten meer samen moeten optrekken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. In een gezamenlijke brief richten de burgemeesters zich op de politieke partijen die onderhandelen over de samenstelling van een coalitie en college. Ze vinden dat er fors geïnvesteerd moeten worden in de gemeentelijke veiligheidsafdelingen.

Aanleiding voor de brief zijn de uitkomsten van het onderzoek naar ondermijnende criminaliteit in de stad Groningen van wetenschappers Edward van der Torre en Pieter Tops in opdracht van de gemeente Groningen. Uit dat onderzoek blijkt dat de gemeente de afgelopen tijd te weinig oog heeft gehad voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Bij ondermijning maken criminelen gebruik van legale bedrijven en diensten. De onderwereld en bovenwereld raken met elkaar verweven, waardoor normen vervagen. Ondermijning is een verzamelnaam. Het kan bijvoorbeeld gaan om illegale hennepteelt, bedreiging en vastgoedfraude. Criminelen kunnen er veel geld en macht door krijgen.

Schade

Uit het onderzoek blijkt dat criminelen zich niet aan grenzen houden en worden de lokale schadelijke effecten van ondermijnende criminaliteit steeds merkbaarder. In de top drie staan hennepteelt, drugshandel en misstanden met vastgoed. Ook komen mensenhandel en jeugdcriminaliteit regelmatig voor.

”Daarin zien we verwevenheden tussen Stad en Ommeland”, staat in de gezamenlijke brief van de tien burgemeesters. Volgens Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, zorgt de criminaliteit voor economische en sociale schade aan de samenleving.

In het onderzoek blijkt ook dat er in de stad Groningen, maar ook in het ommeland, grootschalige drugsproductie plaatsvindt. Het gaat daarbij vooral om hennep, maar ook om synthetische drugs. De drugsproductie in Groningen is overigens wel kleiner en minder goed georganiseerd dan in Drenthe en Friesland.

Meer geld en mankracht nodig

De burgemeesters stellen in de brief vast dat er fors zal moeten worden geïnvesteerd in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. ‘Daarvoor is een verdergaande samenwerking tussen de Groningse gemeenten nodig met als doel om gezamenlijk ondermijnende criminaliteit aan te pakken’, staat in de brief. Ook vragen ze om meer mankracht in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Klaas Sloots, burgemeester van Stadskanaal, noemt de aanbevelingen in het rapport duidelijk. ‘De gemeentelijke veiligheidsafdelingen moeten zowel kwalitatief als kwantitatief groeien en daarnaast kan de samenwerking tussen de gemeenten op dit vlak intensiever.’

Dit is een bericht van RTV Noord. RTV Noord en RTV1 werken nauw samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.  -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal