Direct naar de inhoud.

Rechter na vrijspraak inbraakverdachten vliegveld Vledderveen: ‘Ik begrijp uw teleurstelling’

  • door:
  • op:
F: Shutterstock

VLEDDERVEEN/GRONINGEN – De politierechter heeft vrijdag twee mannen (46 en 38) uit Dalen en Coevorden vrijgesproken van inbraak en diefstal op een wel heel opmerkelijke plek: Vliegvereniging Westerwolde in Vledderveen, gemeente Stadskanaal. De inbraak vond plaats in de late avond op 21 januari 2019. Volgens de rechter is de overtuiging er wel, maar de wettige bewijsmiddelen voor hun betrokkenheid ontbreken. En dus volgt vrijspraak. ‘Dat is naar voor de vereniging, maar zo werkt de wet.’

Meerdere motoren ontvreemd

Bij de inbraak werden motoren uit meerdere vliegtuigen ontvreemd, en werd een poging daartoe gedaan. Bij de vliegtuigen waren de rompen opengeknipt. De motoren werden uit de vliegmachines geschroefd met gereedschap. Jerrycans stonden klaar om de kerosine mee te nemen. Ook werden een reddings-parachute, een GPS, headsets, dashboards en vliegtuiginstrumenten ontvreemd. De schade liep richting een ton.

Bij de ingang van de vliegclub waren de hekken doorgeknipt en de deuren van een hangar ontzet met een breekijzer. De gestolen waar werd later aangetroffen in een schuur in Veenoord. De spullen konden rechtstreeks terug naar Vledderveen.

Breekijzer in de kofferbak

De twee die vrijdag voor het hekje moesten verschijnen werden laat in de avond van de diefstal staande gehouden vlakbij de vliegvereniging. In de kofferbak van de auto waarin ze reden werd een breekijzer aangetroffen. Op tassen vol gestolen vliegtuig-waar werd hun DNA aangetroffen.

Hoewel volgens de officier alles richting de twee mannen wijst, vond de rechter het bewijs al met al niet overtuigend genoeg. Er is geen dna van de mannen aangetroffen op bijvoorbeeld deuren en ramen van de vernielde vliegtuigen.

Telefoon straalde mast aan

Daar komt bij dat de telefoon van de oudste verdachte ten tijde van de inbraak in Vledderveen een telefoonmast tussen Borger en Odoorn aanstraalde. ‘Het kan zijn dat u uw telefoon aan een ander heeft gegeven en zelf op pad was in Vledderveen, maar hard bewijs daarvoor is er niet’, zei de rechter. Ook was er volgens hem te weinig onderzoek gedaan naar het breekijzer en de vernielingen aan de vliegtuigen.

De zaak kwam aan het rollen toen er bij de Kustwacht in IJmuiden een melding binnenkwam. Er zou een signaal zijn uitgezonden. Dat bleek een alarm te zijn van een vlieger die zijn vliegtuigje in één van de hangars in Vledderveen had staan. De Kustwacht belde daarop met de eigenaar van het betreffende vliegtuig. Maar die zat gewoon thuis. ‘Ik vlieg helemaal niet’, had die gezegd.

Persoon rende weg

Samen met een vliegmaat reed de vlieger naar Vledderveen. Daar aangekomen zagen ze in de loods jerrycans staan en een gedemonteerde vliegtuigmotor. Op dat moment zagen ze in het donker een persoon wegrennen. Volgens leden van de vliegvereniging moet dat één van de verdachten zijn geweest.

De leden zetten met behulp van een tip uit het criminele circuit een zoektocht op touw. Zodoende kwam de loods in Veenoord van de derde verdachte in deze zaak in beeld. Wanneer zijn strafzaak dient is vooralsnog niet bekend.

Rechter begrijpt teleurstelling

Na de vrijspraak liet de rechter aan de aanwezige leden van de vliegclub weten dat hij hun teleurstelling begreep. ‘Het is schokkend, de schade. Alles in één klap vernield. Dramatisch voor de vliegclub. Er is behoorlijk wat werk verzet door hen die in de inbraak blijkbaar brood zagen.’

De mannen ontkenden alle betrokkenheid bij de inbraak. Ze stelden enkel wat te hebben rondgereden in de buurt van Stadskanaal en Onstwedde.

Tegen de mannen was een taakstraf van 240 uur geëist. De officier vond een celstraf voor de mannen te ver gaan, vanwege de oudheid van de zaak.

 

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken de komende tijd nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal