Direct naar de inhoud.

Lintjesregen levert drie ridders en elf leden in de orde op in regio

  • door:
  • op:
Oud-burgemeester Ab Meijerman met zijn vrouw, burgemeester Berry Link en zijn vriendin Caroline Reijnaerts. Foto: Ariënne Dozeman

REGIO – Tijdens de jaarlijkse lintjesregen zijn er in Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam in totaal veertien lintjes uitgereikt. Drie daarvan zijn Ridder in de Orde van Oranje Nassau geworden. De andere elf werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jaarlijks worden een dag voor Koningsdag zo’n 3000 lintjes uitgereikt. 

Borger-Odoorn

Jan Sanders uit Valthe werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was sinds 1984 tot begin 2021 bestuurslid, EHBO-er en materiaalbeheerder bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO afdeling Valthe. Ook is Sanders sinds 1992 betrokken bij het jaarlijkse driedaagse dorpsfeest (FEVA) in Valthe en is hij sinds 1998 voorzitter van IJsvereniging De Schaopskoel in Valthe. Buiten het schaatsseizoen werkt hij mee met het onderhoud aan de baan en overlegt hij met Landschapsbeheer Drenthe over het beheer van de grootste populatie Knoflookpadden van Drenthe die op het ijsbaanterrein leeft.

Willy Steenge uit Odoorn werd eveneens Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was van 1965 tot 2013 eigenaar van Steenge Tentenverhuur in Odoorn. Vanaf 2013 zette zijn zoon de zaak voort. Naast de vaste medewerkers haalde  Steenge probleemjongeren binnen bij zijn bedrijf en gaf ze de kans om hun leven weer op de rail te krijgen. Hij was van 1971 tot 2012 lid, penningmeester en voorzitter van Toneelvereniging Heidebloem in Odoorn en hij richtte in 1992 Klaverjasvereniging Schoppen Troef in Odoorn op. Het motto van Steenge ‘Samenwerken is mooi’ laat hij ook blijken door zijn inzet voor Dorpsbelangen Odoorn, waar hij jaren als chauffeur fungeerde en als vrijwilliger meewerkte aan talloze projecten. Men zegt: ‘Er wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan’. 

Stadskanaal

Jan en Smiljka Norder uit Stadskanaal zijn beide uitgeroepen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij zijn de oprichters van het museum Musica. Het museum werd in 1992 opgericht en was te vinden in het voormalige Bethelkerkje in Stadskanaal-Noord. Het echtpaar heeft het museum op eigen kracht opgebouwd en voor eigen rekening in stand gehouden. Ze hebben het samen met vele vrijwilligers ruim 28 jaar lang dit museum gerund. Er was werkelijk van alles te zien. Van draaiorgels tot speeldozen en van oude radio’s tot harmonica’s. Meer dan 80.000 bezoekers, zowel uit de regio als daarbuiten, hebben kunnen genieten van de bijzondere collecties en de unieke sfeer.  Vanwege de gezondheidssituatie van meneer Norder, in combinatie met de coronasituatie, heeft het echtpaar afgelopen najaar met pijn in het hart besloten de deuren van het museum te sluiten.

Ook Henk Schipper uit Stadskanaal is  benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is al sinds 1975 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Stadskanaal waar hij onder andere vrijwillig koster is, faciliteiten regelt, onderhoudswerkzaamheden verricht & oud papier inzamelt. Daarnaast is hij 33 jaar lang bij de vrijwillige brandweer geweest en is hij al 27 jaar lang vrijwilliger bij VKR Stadskanaal (Verkeersregelaars Stadskanaal). Ook is Schipper vrijwilliger bij Museumspoorlijn STAR, bij Stichting Museum Philips Stadskanaal & bij Stichting Welstad.

Jan Wever uit Stadskanaal is eveneens Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden. Hij staat bekend als een zeer betrokken en gedreven persoon, die altijd voor buren en andere bekenden klaarstaat. Hij is 47 jaar lang vrijwilliger bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Het Lichtbaken in Stadskanaal geweest en hij is 19 jaar lang vrijwilliger bij de CNV Hout-en Bouwbond geweest, deels als bestuurslid en deels als OR lid. Hij helpt sinds 2007 als ondersteuner bij belastingaangiftes bij de Protestants Christelijke Ouderenbond.

Dirk Swama met zijn lintje voor zijn geliefde orgel in de Grote Kerk in Wildervank.

Zowel Jacob Kramer als zijn vrouw Fenny Kramer-Haveman uit Onstwedde werden verrast
door de burgemeester met een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is leider Jeugdwerk en ouderling geweest bij de gereformeerde kerk in Smilde van 1978 tot 1985. Daarnaast was hij voorzitter van het bestuur Langeveldschool Onstwedde van 1988 tot 1992. Sinds 2005 is hij koster, gastheer en doet hij het onderhoud bij de gereformeerde kerk in Onstwedde en is hij vrijwilliger bij Stichting Welstad. Ook is hij sinds 2019 bakker bij Stichting Onstwedder Gaarv’n,

Fenny Kramer heeft in de periode van 1987 tot 1993 als vrijwilliger
gewerkt bij de gereformeerde kerk in Onstwedde als bezoekmedewerker. Daarna was ze voor de kerk werkzaam als koster, coördinator kosters, preekvoorziener, ouderling, coördinatie organisten en lid team covid-19. Ook was ze van 2010 tot 2017 penningmeester Zangvereniging Nil Sine Labore.

Otto de Vries uit Stadskanaal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij doet al sinds 1962 voor 8 uur per week diverse vrijwilligerswerkzaamheden voor de Protestantse gemeente Stadskanaal. Daarnaast is hij ook al sinds 1962 bestuurslid en lid klachtencommissie bij de Christelijke stichting BCM Zorg en Dienstverlening. De Vries staat ook bekend om zijn diverse vrijwilligersdiensten in de
buurt (Stadskanaal Noord). Van 1970 tot 1980 is hij bestuurslid geweest van CNS de Tweemaster in Stadskanaal.

              Wanneer kom je in aanmerking voor een lintje?

Om een lintje te verdienen moet iemand zich meer dan vijftien jaar inzetten voor de samenleving. De meeste mensen krijgen een onderscheiding omdat ze bijvoorbeeld al jarenlang vrijwilligerswerk doen. Ze moeten door iemand anders worden voorgedragen. Alle aanvragen worden beoordeeld door de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Daarbij zijn er bij de Orde van Oranje Nassau zes verschillende gradaties. De meest voorkomende is Lid in de Orde. Dat is de laagste gradatie. Daarna volgens Ridder, Officier, Commandeur, Groot Officier en Ridder Grootkruis.

Ben Wiersema uit Stadskanaal is door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is voorgedragen vanwege zijn enorme inzet, passie, deskundigheid, betrokkenheid en empathie waarmee hij zich al tientallen jaren inzet voor de basketbalsport. Hij heeft zich 26 jaar lang vrijwillig ingezet voor de basketbalvereniging Jahn II in Stadskanaal, als mede-oprichter, trainer/coach, bestuurslid en scheidsrechter. Ook heeft hij diverse taken voor de Nederlandse Basketbalbond uitgevoerd, hier heeft hij onder andere als hoofdopleider de opleidingen gemoderniseerd. Wiersema heeft zowel nationale als internationale basketbalclinics georganiseerd en mede dankzij hem is het 3×3 basketbal een succes geworden.

Veendam

Oud-burgemeester van Veendam Ab Meijerman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Naast oud-burgemeester van Veendam was hij wethouder van de voormalige gemeente Nieuwolda en burgemeester van de voormalige gemeente Reiderland,  Buiten zijn functies in het openbaar bestuur is de Meijerman al vele jaren actief voor verschillende organisaties en stichtingen. Hij is onder andere actief voor de Antonius Zorggroep, De Graanrepubliek 2.0, Cosis, het Veenkoloniaal Syphonie Orkest, Het Overweeghuis en Waterbedrijf Groningen. Burgemeester Berry Link: ‘De heer Meijerman is een betrokken bestuurder met een groot hart voor de mensen. Als hij ergens instapt wil hij er ook echt iets van maken en gaat hij niet op de winkel passen.’

Naast Meijerman is ook Hendrik Oosterveld benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het leven van Oosterveld staat al sinds zijn jeugd in het teken van de natuur. Van 1992 tot 2010 was hij werkzaam voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Eerst als plaatsvervangend directeur van de directie Natuurbeheer en later als directeur Noord. Hij speelde een belangrijke rol bij de plaatsing van de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2010 ontving hij hiervoor de eerste Zilveren Waddenpenning. Oosterveld zette zich ruim 10 jaar in bij het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) en hij is sinds 2021 lid van de EUROPARC-raad.  Ook is Oosterveld voorzitter van de Raad van Advies van het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Daarbij richt hij zich vooral op het vergroten van de betrokkenheid van jongeren. Burgemeester Berry Link: ‘De heer Oosterveld is een betrokken man met een groot hart voor de natuur, waarbij hij zich manifesteert op regionaal, landelijk en Europees niveau.’

Gerrit Visscher-van der Zwaag is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij zet zich al sinds 1971 vrijwillig in bij verschillende organisaties. Door heel Nederland heeft hij actieve taken uitgevoerd bij diverse kerkelijke gemeenten. Ook was hij meerdere jaren actief voor stichting Schuldhulpmaatje, waar hij mensen met schuldenproblemen hielp. Burgemeester Berry Link: ‘De heer Visscher – van der Zwaag laat in al zijn werkzaamheden een vorm van barmhartigheid zien die veel respect verdient.’

Ook Dirk Swama werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Swama is al zestig jaar organist. RTV Noord en RTV1 zaten in het complot om hem naar de Grote Kerk in Wildervank te krijgen. Swama ging er vanuit dat hij voor het koningsdagprogramma van de omroepen het Wilhelmus ging spelen, maar na een aantal opnames stond ineens burgemeester Berry Link voor zijn neus. Later vandaag komt er een artikel online over het verhaal van Swama.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal