Direct naar de inhoud.

Nedmag boort nieuwe zoutbron bij Borgercompagnie: ‘We willen een goede buur zijn’

  • door:
  • op:
De boortoren op de winningsplaats in Borgercompagnie F: RTV Noord

BORGERCOMPAGNIE – Na vier weken voorbereiden is Nedmag deze week begonnen met het boren van een nieuwe zoutput bij de winningslocatie Borgercompagnie. De put is nodig om de toekomst van de zoutproductie van Nedmag te waarborgen.

 Het boren gaat in het begin met een snelheid van 60 tot 80 meter per uur, maar de snelheid neemt af naarmate er dieper wordt geboord. Er wordt ook niet recht naar beneden geboord. ‘Wij gaan uiteindelijk tot 1600 meter diepte boren, maar omdat de boring niet helemaal verticaal is en we ook een stukje opzij gaan, boren we in totaal zo’n 2600 meter’, zegt directeur Mijnbouw Abel Jan Smit van Nedmag.

Maatregelen tegen overlast

Om de winningslocatie heen is aan de kant van Borgercompagnie een geluidsscherm van tien meter hoogte geplaatst. Deze muur houdt een groot deel van het geluid van de boortoren weg van het dorp. ‘Bovendien zorgt het scherm ervoor dat een groot deel van de verlichting is afgeschermd’, zegt Smit.

Een andere maatregel die Nedmag heeft getroffen om de buurt te ontzien is de aanleg van een ontsluitingsweg. Hierdoor hoeft er geen zwaar bouwverkeer meer door Borgercompagnie. Op de aanleg van de weg kwam desalniettemin toch bezwaar van omwonenden.

Ook is er een stroomkabel van winningslocatie Tripscompagnie doorgetrokken naar Borgercompagnie, waardoor er elektrisch geboord kan worden. Hierdoor hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van dieselgeneratoren, die veel geluid maken.

Op 250 meter van de boorlocatie, net zo ver als het dichtstbijzijnde huis, staat een microfoon die het geluidsniveau continu meet. ‘Elke dag bekijken we die cijfers en het geluid wordt ook opgenomen, zodat we eventueel kunnen kijken wat de bron is van de overlast’, zegt Smit.

‘Door nu al te beginnen met het boren neemt Nedmag een groot risico’, zei omwonende Jakoba Gräper eerder. ‘De procedure bij de rechtbank loopt nog en met onze advocaat zullen we ons uiterste best doen om de plannen van Nedmag stop te zetten.’

Winning start eind dit jaar

Nedmag wil binnenkort voor buurtbewoners een rondleiding organiseren op de winningslocatie. De verwachting is dat eind dit jaar het eerst zout uit de nieuwe put wordt gewonnen.

Dit is een artikel van RTV Noord en Jeroen Willems. RTV1 en RTV Noord werken intensief samen om de lokale journalistiek te versterken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal