Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Knoalster raad over onder druk staande spoorlijn: ‘Provincie moet zich aan afspraak houden’

De raad van Stadskanaal wil dat de provincie zich aan haar belofte houdt | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De spoorlijn tussen Stadskanaal en Veendam staat op losse schroeven. Spoorwegbeheerder ProRail constateerde vorige maand dat de kosten van de spoorlijn zo’n 115 miljoen euro zou zijn. Ruim 50 miljoen meer dan de provincie had begroot. De gemeenteraad van Stadskanaal heeft als reactie hierop een motie unaniem aangenomen waarin ze de provincie oproepen zich aan de gemaakte afspraken voor een spoorlijn te houden.

‘Het is eigenlijk jammer dat het moet’, zegt Merlijn Wiersema (CDA) bij het indienen van de motie. Hij zette zijn woorden kracht bij met een meegebracht spiegelei. Aan het eind van de raadsvergadering gingen hij en zijn mede-raadsleden zelfs gezamenlijk op de foto met het rood-groene bordje.

‘We willen met deze motie overigens niemand iets verwijten’, vervolgt hij. ‘Maar de trein moet er komen en niet pas over 10 jaar. Provincie heeft een toezegging gedaan en moet zich daaraan houden.’

Van 2024 naar 2026

De trein tussen Stadskanaal en Veendam zou in eerste instantie in 2024 gaan rijden. Later werd deze datum met twee jaar vooruitgeschoven naar 2026. In maart herhaalde gedeputeerde Fleur Gräper in een interview met RTV1 deze toezegging: ‘In 2026 gaat de trein rijden’, zei ze stellig. Door de extra kosten is dit streven ver uit zicht.

Aankloppen bij de provincie

Het is nu aan het demissionaire college van Stadskanaal om bij de provincie aan te kloppen en onder andere aan te dringen te zoeken naar aanvullende middelen om zo de spoorlijn alsnog te kunnen bekostigen.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.