Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Wethouder over noodopvang Stadskanaal: ‘Zou mooi zijn als ze elders in het land ook iets gaan doen’

Wethouder Verschuren aan tafel bij het RTV1 programma 1 op Vrijdag | © RTV1

STADSKANAAL – Donderdagavond kwam de gemeente Stadskanaal onverwacht met het nieuws dat er asielzoekers uit Ter Apel voor één nacht ondergebracht werden in de noodopvang aan de Manegelaan. Deze locatie was in eerste instantie bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen.

Maar omdat de tent na bijna drie maanden nog steeds leeg stond, besloot de gemeente deze open te stellen voor asielzoekers uit Ter Apel. Het aanmeldcentrum aldaar heeft namelijk al enkele maanden te maken met een crisis; het centrum kan de grote aantallen mensen niet aan.

‘Woensdag hebben we het eerste gesprek met het COA gevoerd’, vertelt wethouder Marc Verschuren (GroenLinks) in het RTV1 programma 1 op Vrijdag. ‘Toen dacht het COA nog dat ze niet aan de randvoorwaarden zoals beveiliging, vervoer en ontbijt konden voldoen. Tijdens het tweede gesprek op donderdag lukte dit wel. Toen hebben we dan ook besloten om diezelfde avond nog mensen te op te vangen.’

Waarom niet eerder?

Na de bekendmaking donderdagavond door de gemeente rees de vraag waarom Stadskanaal dit niet eerder heeft aangeboden. De tent aan de Manegelaan staat al bijna drie maanden leeg en de crisis in Ter Apel is ook niet van vandaag of gisteren. ‘Het is altijd moeilijk om te bepalen wanneer je zo’n aanbod gaat doen’, aldus Verschuren. ‘We kregen telkens het bericht dat andere gemeenten in de veiligheidsregio plekken hadden ingericht. Wij hadden dan ook het idee dat Ter Apel het zelf wel kon regelen.’

‘Het zou mooi zijn als gemeenten elders in het land ook iets gaan doen’

Wethouder Marc Verschuren

Echter bleek dit niet het geval en raakte het aanmeldcentrum telkens overvol. ‘Toen hebben we als college het besluit genomen om samen met het COA in gesprek te gaan over opvang in de locatie aan de Manegelaan.’

De tijdelijke noodopvang aan de Manegelaan in Stadskanaal | © Marcel Nieuwenweg/RTV Noord

‘Blijkbaar voor andere gemeenten lastig’

Volgens Verschuren hoeft Stadskanaal ook niet perse de gemeente te zijn die vooraan staat bij het opvangen van asielzoekers. Er heerst in Stadskanaal, net als bij veel andere gemeenten in de provincie, frustratie. ‘Het zou mooi zijn als gemeenten elders in het land ook iets gaan doen’, aldus de wethouder. ‘Als je kijkt hoeveel er in de provincie Groningen gedaan wordt en je vergelijkt dat met het midden en westen van het land. Daar is het blijkbaar enorm lastig om iets te doen voor asielzoekers.’ 

Ook regionaal ziet Verschuren veel verschillen. ‘Kijk bijvoorbeeld naar gemeenten zoals Stadskanaal en Veendam. Wij hebben een AZC, deze tent en een heleboel vluchtelingen uit Oekraïne. In vergelijking heeft Veendam eigenlijk niets.’

‘Deze mensen hadden anders op stoelen moeten slapen’

Wethouder Marc Verschuren

Het gehele interview met Verschuren zie je hier:

Langere termijn

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben er asielzoekers geslapen in de Knoalster nachtopvang. Verschuren: ‘Deze mensen hadden anders op stoelen moeten slapen.’ 

De gemeente wil op langere termijn vaker hun doorstroomlocatie open stellen voor de asielzoekers uit Ter Apel, maar volgens Verschuren gaan ze eerst nog in gesprek met omwonenden. ‘Maandag gaan we dat doen en vervolgens gaan we ook weer in gesprek met het COA om te kijken hoe we alles logistiek moeten doen, dus in het weekend blijft de tent dicht.’ 

Voordat er een derde groep kan komen om te overnachten moet er volgens Verschuren nog wel wat gebeuren. Onder andere moet het COA nog aan enkele voorwaarden zoals beveiliging en vervoer voldoen. De Knoalster wethouder verwacht als alles geregeld is dat in de loop van volgende week er nieuwe groepen in de tent kunnen overnachten. ‘Tenzij andere gemeenten in het land iets gaan doen natuurlijk.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.