Direct naar de inhoud.

Hunebedcentrum Borger verrijkt met educatief archeologisch terrein

  • door:
  • op:
De verstilde opgraving in het Oertijdpark. Foto: Hunebedcentrum Borger

BORGER – Het Oertijdpark van het Hunebedcentrum in Borger wordt komende vrijdag verrijkt met een educatief archeologisch terrein. Het centrum kan daarmee grote groepen bezoekers laten zien hoe de archeologie in de praktijk werkt.

“Het is een kant van de archeologie die je niet veel in musea ziet, terwijl een opgraving bouwstenen levert voor het uiteindelijke verhaal. Het staat aan de basis van hoe we tegen het verleden aankijken”, zegt archeoloog Riemke Scharff.
 
Al lang bestond bij het Hunebedcentrum de wens om archeologie toegankelijk te maken voor een breder publiek. Van schoolklassen tot studenten archeologie, voor iedereen met interesse in opgravingen. Directeur Harry Wolters: “Vaak vertellen we het verhaal aan de hand van de resultaten van archeologisch werk. Nu kunnen we ook laten zien hoe de wetenschap tot deze inzichten komt. Je krijgt een mooi inkijkje in het hele archeologische proces, van scherf tot verhaal.”
 
Op het Oertijdpark, waar je veel replica’s van bewoning in de Prehistorie ziet, is nu dus ook een permanente opgraving te vinden. Wanneer je hier rondloopt is het net alsof de archeologen even pauze hebben. Met een beetje fantasie waan je jezelf in de rol van ontdekker van nieuwe archeologische vondsten. Het terrein is geïnspireerd op de opgravingen in de wijk Daalkampen in Borger. Daar zijn verschillende woonvormen uit de brons- en ijzertijd gevonden. Plattegronden hiervan zijn te zien in het Hunebedcentrum.

Het educatief archeologisch terrein wordt vrijdagmiddag geopend. Vanaf 14.30 uur zijn belangstellenden van harte welkom in het Hunebedcentrum om deze opening bij te wonen. Wie er bij wil zijn, wordt verzocht eerst even een mail te sturen naar hwolters@hunebedcentrum.nl
 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal