Direct naar de inhoud.

Klijndijkse Katja Stam heeft genoten van eerste WK: ‘Toch baal ik nog wel van uitschakeling’

  • door:
  • op:

DEN HAAG / ROME – Katja Stam is terug in Nederland. Na de verliespartij gisteren in de achtste finales van het WK Beachvolleybal in Rome vloog ze vandaag samen met haar partner Raïsa Schoon terug en blikt ze terug.

Bij thuiskomst in Den Haag overheerst toch nog de teleurstelling. ‘Vooral de manier waarop we die wedstrijd tegen Australië verliezen maakt het moeilijk. We hebben zeker onze kansen gehad. Ik neem het onszelf niet kwalijk. Dat vind ik iets te zwaar, omdat ik weet dat we beiden onze stinkende best hebben gedaan.’

Toch kan Stam een dag na de uitschakeling al door de teleurstelling heen kijken. ‘We wilden natuurlijk voor die medaille gaan, maar achteraf denk ik dat dit gewoon een geslaagd WK was voor ons. We hebben over het algemeen goed volleybal gespeeld. We hebben onszelf verbeterd, maar kunnen ook weer wat leren van de uitschakeling. Uiteindelijk hebben we gewoon top tien gehaald en verliezen van de winnaars van Olympisch zilver, dat is geen schande,’ zo blikt ze terug.

Genoten van eerste WK

Voor Stam en Schoon was het pas het eerste WK. Stam genoot er volop van. ‘Ja, daar ben ik wel heel bewust mee bezig geweest. Je merkt ook echt dat het een groot toernooi is doordat er veel meer omheen is. Er is meer pers en er reizen toch ook veel Nederlanders achter je aan om jou te zien. Dat is speciaal.’ Toch ziet ze de Olympische spelen nog wel als een trapje hoger. ‘Dat komt vooral doordat daar nog meer sporten aanwezig zijn waardoor de hele beleving vele malen groter is.’

Eén ding zit echter geen verschil tussen en dat is verliezen. ‘Ik baal nu net zo hard als dat ik doe van een verliespartij tijdens bijvoorbeeld een Elite 16 toernooi.’ Toch blijft ze het WK wel volgen. ‘Ik denk dan met name de wedstrijden bij de mannen. De vrouwen weet ik niet. Het doet toch nog wel pijn.’

Rest van het seizoen

Voor nu is het even tijd voor rust voor Stam waarna er weer toegewerkt gaat worden naar het EK halverwege augustus in München. ‘Eerst even een week helemaal niks en dan gaan we weer toewerken naar het volgende toernooi. Voor nu staan nog de Elite 16 toernooien in Gstaad en Hamburg op de planning, maar eerst even bijtanken,’ zo sluit ze af.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal