Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Na vier jaar heeft Stadskanaal een nieuw centrum: ‘We hebben hier op tijd ingegrepen’

In de stadstuin werd het vernieuwde centrum geopend | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Na vier jaar, 21.850 manuren, 1600 ton zand en zo’n 180 plantenbakken is het vernieuwde centrum van Stadskanaal eindelijk af. Donderdagmiddag werd het centrum officieel geopend, in de eveneens nieuwe stadstuin, door Knoalster van het jaar Sylvia Wolfs.

De sfeer is positief; gemeente, ondernemers en het meerendeel van de inwoners is trots op het nieuwe centrum. De bedoeling is dat Stadskanaal, en dan met name de winkels en restaurants, een nieuwe impuls krijgen. Ondernemer Jelmer van der Veen merkt daar nu al wat van: ‘Het is allemaal compacter geworden’ legt hij uit. ‘Dat was ook ons doel. Ik zie nu al dat mensen sneller aangetrokken zijn tot het centrum, even in de stadstuin gaan zitten en natuurlijk de terrasjes bezoeken.’ 

‘Op tijd ingegrepen’

Marcel Steenstra, die een natuurwinkel in hartje centrum runt, vindt dat de verbouwing niet alleen het dorp, maar ook het hele regio op de kaart zet. ‘Tijdens de pinksterdagen was ik toevallig in Limburg’, vertelt hij. ‘Daar ben ik enorm geschrokken van de leegstand en verpaupering. Dan heeft het “hoge noorden” het in verhouding echt niet slecht gedaan. We hebben hier op tijd ingegrepen.’ 

Het nieuwe stadspaviljoen aan de Navolaan | © Hielke Bosch/RTV1

Beneluxlaan

Onder andere de Europalaan, Navolaan, Oude Markt en het Europaplein werden flink onder handen genomen. En juist daardoor is er ook wat tegengeluid, namelijk uit de Beneluxlaan aan de rand van het centrum. Eerder vertelde een ondernemer daar al dat ze zich ‘er een beetje bij voelen bungelen’. ‘We hebben daar vrij intensief over gesproken’, aldus wethouder Borgesius (VVD). ‘Maar we hebben wel degelijk ingespeeld op de Beneluxlaan door de rotte kies (de oude Vos Locatie red.) te verwijderen en een ontsluitingsweg aan te leggen. De bereikbaarheid van de Beneluxlaan is daar sinds de centrumvernieuwing dan ook toegenomen.’

Meedoen in de vaart der volkeren

Voorlopig moet Stadskanaal er dus weer even mee vooruit. Het is nu vooral een kwestie van onderhouden en zorgen dat de boel, zoals Steenstra in Limburg zag, niet verpaupert. Volgens gedeputeerde van de provincie Tjeerd van Dekken (PvdA) komt dat wel goed. Hij ziet daarnaast nog meer kansen voor de regio in de toekomst: ‘Wij denken in de provincie na hoe we dit soort plaatsen sociaal, cultureel en economisch kunnen ontwikkelen’, vertelt hij het aanwezige publiek bij de opening. ‘Er ligt bijvoorbeeld ook een woningbouw opgave van jewelste. Er zijn dus val allerlei vraagstukken waardoor je Stadskanaal nog veel meer mee kan laten doen in de vaart der volkeren. En dat is dan ook de ambitie.’

De opgeknapte Europalaan | © Hielke Bosch/RTV1

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.