Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nog geen definitief besluit over toekomst De Koel

Sporthal de Koel in Borger F: Google Streetview

BORGER – De gemeenteraad van Borger-Odoorn heeft donderdagavond gesproken over de toekomst van sporthal De Koel. Vorig jaar is al besloten dat de sporthal nodig toe is aan vervanging en daarin voorrang krijgt op andere investeringen.

Er zijn verschillende scenario’s bedacht. Het college had graag gezien dat er vanavond gekozen werd voor het verder uitwerken van scenario 4.

Nieuwe sporthal en extra gymzaal bij het Esdal college

Dit scenario gaat uit van een nieuw te bouwen sporthal op de plek van De Koel en een nieuwe gymzaal bij het nieuw te bouwen Esdal College. Er zijn twee varianten mogelijk, 4a en 4b. De b-variant is duurder, maar biedt ook meer ruimte en een multifunctionele ruimte. Hiermee staat er volgens het college een toekomstbestendige sporthal. Dit plan heeft ook bij de gebruikers van de sporthal de voorkeur.

Belangrijke reden voor het college om nu de voorkeur uit te spreken voor scenario 4 is dat er  opdracht gegeven kan worden aan het Esdal college voor de bouw van een gymzaal bij de nieuw te bouwen school. Dat tegelijkertijd aanbesteden scheelt zo’n twee ton.

Grote hap uit het budget

De investering zorgt voor een grote hap uit het beschikbare budget. Er is € 500.000,- investeringskrediet beschikbaar in de begroting van 2023. De investering voor nieuwe binnensportvoorzieningen in Borger nemen voor een groot deel beslag op dit budget. Daardoor is er weinig tot geen ruimte voor andere initiatieven vanuit dit budget in dit begrotingsjaar.

Hoewel de gemeenteraad achter een toekomstbestendige nieuwe sporthal staat, zijn er ook zorgen. Onder meer GemeenteBelangen vraagt zich af of er nog wel geld overblijft voor de sporthallen in andere dorpen. John Goeree van D66 deelt deze zorgen: ‘Nu beslag leggen op het investeringsbudget is reden tot zorg. Mede gezien de verouderde binnensportlocaties in bijvoorbeeld Odoorn en Exloo.’

Dat ook andere sporthallen en verenigingen een beroep doen op de gelden klopt volgens wethouder Ankie Huijijng. ‘Maar’, zo zegt ze, ‘bij de ene drupt de kraan en bij de andere lekt hij. Bij De Koel is de nood het hoogst, dat hebben we als raad in het verleden ook zo besproken.’

Snel handelen

Annemiek de Groot van Leefbaar benadrukt dat met name voor de Veengebieden er straks geen budget meer is. Toch stemmen zij in met scenario 4B. ‘We kiezen voor deze uitgebreide variant omdat we geloven in groei.’ Wel benadrukken ze dat er snel moet worden gehandeld, nu de rente nog laag is en de bouwkosten blijven stijgen.

Metze Geertsema van GroenLinks pleit juist voor een meer integrale benadering. Volgens hem moet veel beter gekeken worden naar wat de gemeente in de toekomst te wachten staat. Alleen over dit project praten heeft volgens hem geen zin, zeker nu het meerjareninvesteringsplan nog niet eens klaar is. De Groot begrijpt de zorgen, maar brengt in dat er toch snel knopen moeten worden doorgehakt. ‘Prijzen stijgen door. Je moet keuzes maken en soms moet je snel handelen.’

De wethouder benadrukte dat de definitieve keuze open blijft tot de begrotingsvergadering in het najaar. Daar kan een meer integrale afweging gemaakt worden.

Toch waagde de raad zich nog niet aan een definitieve keuze voor de plannen. Onder het mom ‘De Koel valt nog niet zomaar om’, is het onderwerp is doorgeschoven als bespreekstuk naar de volgende raadsvergadering.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.