Direct naar de inhoud.

Het NK Treintrekken in Stadskanaal: ‘Dit is gewoon fantastisch’

  • door:
  • op:
Met een touw trekken de deelnemers in de tweede ronde de locomotief over het spoor | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Er gaat op een mooie zondagmiddag een locomotiefje voorbij op het STAR treinstation in Stadskanaal; niet veel bijzonders zou je zeggen. Deze keer wel, want het station is het decor van het Nederlands Kampioenschap Treintrekken. De locomotief wordt getrokken door een persoon die het 21 ton wegende gevaarte over het spoor trekt. 

‘De bedoeling is dat de deelnemers de locomotief twintig meter trekken’, legt organisator van het NK, Beren Schuur, uit. ‘Straks komt daar overigens nog een extra wagon aan vast; dan moeten ze niet 21 maar 32 ton trekken.’

Vier klasses

In totaal zijn er vier klasses die meedoen aan het NK. Mannen die boven de 105 kilo wegen, mannen die onder de 105 kilo wegen, de vrouwen en de masters. Die laatste zijn mannen van veertig jaar of ouder. 

‘Ging niet echt goed’

In de klasse onder de 105 kilo doet Kevin Venema mee. Hij is bloedfanatiek, maar helaas viel de eerste ronde hem wel tegen: ‘Het ging niet echt goed’, concludeert Venema. ‘Het ging mis bij de start, het moeilijkste gedeelte. Als die trein namelijk eenmaal rolt gaat het wel, maar je moet hem eerst nog in beweging zien te krijgen. Ik verstapte me daarbij en gleed uit.’

Volgend jaar terug?

Met name voor de organisatie is het een feest om het Treintrek festival weer te kunnen organiseren om het iconische STAR station. Door de coronapandemie lag het namelijk, zoals zoveel evenementen, ruim twee jaar stil. ‘Dit is gewoon fantastisch’, aldus een enthousiaste Berend Schuur. ‘En zal ik je nog iets leukers vertellen; volgend jaar zijn we er gewoon weer. Tenminste, als corona ook dan wegblijft.’

En wat Kevin Venema betreft; hij wist de locomotief in de tweede ronde in 33,44 seconde van A naar B te trekken. Dat leverde hem helaas net geen podiumplaats op; hij werd vierde in zijn klasse. 

Kevin Venema met zijn medaille | © Hielke Bosch/RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-