Direct naar de inhoud.

‘Oude gezelligheid’ keert terug in oostelijk deel van Valthermond

  • door:
  • op:
Harm Greven is ontzettend trots op zijn familie: ‘We hebben dit samen neergezet’ F: RTV Drenthe

VALTHERMOND – Valthermond heeft na vijf jaar zwoegen een vertrouwde naam terug. Harm Greven heeft samen met zijn familie een droom verwezenlijkt door de fameuze The Old Smuggler Inn in ere te herstellen. Wel onder een iets verkorte naam: ‘Old Smuggler’.

Oude tijden zullen daar niet herleven. “Het is niet de insteek dat we tot de late uurtjes doorgaan. Het draait allemaal om gezelligheid met elkaar”, zegt Greven. “De jeugd in het dorp is hiervoor nu aangewezen op Musselkanaal, Stadskanaal, Emmen of zelfs Groningen. Straks kunnen ze op het fietsje weer in Valthermond terecht om een biertje te drinken en een potje te poolen. Het moet echt een ontmoetingspunt worden, zoals vroeger.”

Familieproject

In 2017 kopen de gebroeders Jeffrey, Rodney en Wesley Greven het pand van Willie Ploeger. Vader Harm knikt goedkeurend: “Het is een investering voor henzelf.” Een familieproject met drie generaties, want opa Albert heeft naar eigen zeggen een hoop stenen door de handen gehad tijdens de bouw. “Hopelijk komt er straks een vierde generatie Greven, die dit vervolgens voort wil zetten”, blikt Harm vooruit.

Door het verdwijnen van The Old Smuggler Inn, was er – tot nu – geen horecapand meer in het dorp. Op het moment van overname is het gebouw bovendien behoorlijk verpauperd. Een rotte kies, zo je wilt. “Ik wilde dat graag opknappen”, zegt Greven, die van huis uit accountant is, maar straks zelf de biertjes tapt. “Dit gedeelte van Valthermond heeft zoveel te bieden. Daar past een grandcafé naar mijn mening heel goed bij.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het verpauperde pand van The Old Smuggler Inn in Valthermond (2017) F: RTV Drenthe

Greven is zelf actief in de gemeentelijke politiek en viel tijdens het project met de neus in de subsidieboter. “We hebben geluk gehad met een regeling: de Herstructurering Ruimtelijke Kwaliteit 2021. Daardoor hebben we een provinciale subsidie kunnen krijgen om het pand in oude stijl te herstellen.”

Hij is trots op wat er nu staat: “Het is allemaal volledig duurzaam en het ziet er spic en span uit. Toch is het pand historisch gebouwd. Volledig in de stijl dus van het voormalige bruincafé, waar onder meer Herman Brood nog optrad.

Plan Aanpak Zuiderdiep

De gemeente heeft momenteel het Plan Aanpak Zuiderdiep op de plank liggen. Hetgeen het gehele gebied rondom Old Smuggler moet behelzen. “We zijn druk bezig om te kijken hoe we met elkaar dit gedeelte van Valthermond nog aantrekkelijker kunnen maken”, verklaart Greven.

Het allermeest wordt uitgekeken naar het ophalen van herinneringen: “Ik houd van historie en ben ook wel familiair en nostalgisch. Daarom zie je in de nieuwe zaak ook meerdere oude familiefoto’s, plaatjes van het vroegere pand en een oude kaart van Drenthe. Dat vind ik mooi. Je kunt hier straks een stukje historie blijven beleven.”

Pronkjuweel

Het absolute pronkjuweel hangt bij de entree. Een oude foto van de fietsende en groetende betovergrootvader, Geert Greven. Met als begeleidende tekst: ‘Moi’ en ‘Tjeu’. “Die foto zag ik voorbijkomen in de familie-app en toen dacht ik direct: ‘Die wil ik’. Het past perfect bij de ingang.”

Woensdagmiddag opende gedeputeerde Henk Brink het nieuwe grandcafé Old Smuggler voor een honderdtal genodigden. Vrijdagochtend om 10.00 uur opent het café voor publiek. En dan is het hoog tijd om in Valthermond de herinneringen op te halen en vooral nieuwe herinneringen te maken.

Het allermeest wordt uitgekeken naar het ophalen van herinneringen: “Ik houd van historie en ben ook wel familiair en nostalgisch. Daarom zie je in de nieuwe zaak ook meerdere oude familiefoto’s, plaatjes van het vroegere pand en een oude kaart van Drenthe. Dat vind ik mooi. Je kunt hier straks een stukje historie blijven beleven.”

Dit is een artikel van RTV Drenthe en Tom Meijers. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om de lokale journalistiek te versterken. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal