Direct naar de inhoud.

Politie waarschuwt voor nieuwe acties boeren: ‘Wees alert’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 28 jul 2022
  • tags:

REGIO – De politie waarschuwt iedereen in het noorden die nog de weg op moet voor nieuwe acties van boeren. Afgelopen nacht ging het op de A7 bij Midwolde mis. Na een afvaldumping vond er een aanrijding plaats met meerdere voertuigen.

Ook gisteren waren er op meerdere snelwegen in het land al afvaldumpingen. In het noorden waren er dumpingen op de A28 bij Meppel en werd er brand gesticht bij De Wijk en Hoogeveen. De politie schrijft op twitter: ‘Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Hou daar rekening mee en pas uw rijgedrag aan.’

Boerenactiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie zeggen dat de regering de nieuwe boerenacties op en rond snelwegen kan stoppen door de stikstofplannen aan te passen. ‘Wij vinden de acties ook niet leuk, daarom moet de regering nu gaan bewegen’, zo reageert Erik Luiten van Agractie.

FDF: ‘Niet zelf bij actie betrokken’

‘Ongelukken zijn natuurlijk nooit te rechtvaardigen’, reageert Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF). ‘Maar zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg.’

‘Zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg’

Mark van den Oever – Farmers Defence Force

Overigens zeggen FDF en Agractie niet zelf bij de actie betrokken te zijn geweest. ‘We begrijpen de frustratie bij veel boeren en dat ze daar uiting aan geven. Maar wij roepen alleen op om te demonstreren binnen de grenzen van de wet’, aldus Luiten van Agractie.

‘Neem je verantwoordelijkheid’

Algemeen voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord, Dirk Bruins, keurt de nieuwe acties op de snelwegen af. ‘Ook ik ben enorm boos en teleurgesteld in hoe dit kabinet beleid rondom stikstof aanpakt’, zei hij woensdag op Twitter.

‘We spreken de politiek aan en vragen met acties aandacht. Maar wat vandaag is gebeurd kan niet. Diegenen die rotzooi op de snelweg hebben gedumpt: neem je verantwoordelijkheid!’

Rutte: ‘Onacceptabel!’

Premier Mark Rutte vindt de ‘protestacties van een kleine groep boeren’ op de snelwegen ‘onacceptabel’ en levensgevaarlijk. Dat schrijft hij in een verklaring op Twitter. ‘Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook.’

‘Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten’, twittert Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie “die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken” en roept mensen die bedreigd worden op aangifte te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-