Direct naar de inhoud.

Okki Poortvliet uit Odoorn zoekt naar de verhalen van de Drenste vlaggenhijsers: ‘Waarom hijsen zij de vlag?’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 02 aug 2022
  • tags:

ODOORN – Okki Poortvliet uit Odoorn is samen met Vera Vos uit De Wijk en Hans van der Werf uit Borger het project de Drentse Vlaggenhijsers gestart. In de documentaire en uiteindelijke theaterspektakel zoeken zij naar de verhalen van mensen die de Drentse vlag laten wapperen.

Het idee ontstond vorig jaar toen het PopLab van Kunst&Cultuur Drenthe een open oproep deed aan Drentse makers. ‘Toen zijn Vera, die ik ken van de kunstacademie, en ik op mijn balkon in Groningen gaan brainstormen,’ zo vertelt Poortvliet.  ‘We dachten de Drentse vlag is een duidelijk symbool, maar wat zit er nou eigenlijk achter om die vlag op te hangen?’

Gewoon aangebeld

Samen zijn Poortvliet en Vos op zoek gegaan naar die verhalen. ‘We hebben gewoon aangebeld bij huizen waar we de vlaggen zagen hangen. Dan krijg je verhalen als; ik hem heb van mijn buren gekregen of mensen die het belangrijk vinden dat de Drenste taal er in moet blijven zitten.’

Een van die verhalen staat Poortvliet nog goed bij. ‘Die vrouw had de vlag voor haar verjaardag gevraagd, maar ze had helemaal geen vlaggenmast. De buurman heeft toen beton gestort en met de hele straat hebben ze alles in orde gebracht. Echt noaberschap.’

Samen met Rembrandt

Het heeft geresulteerd in een film van zo’n tien minuten. Die nu te zien is in het Drents Museum. In dezelfde ruimte waar op dit moment ook het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt hangt. ‘Dat is wel speciaal. Het is toch Rembrandt, de eerste schilder die ik van naam kende. Daar zullen ook bezoekers op afkomen. Dat je daarmee in dezelfde zaal staat is bijzonder.’

Op zoek naar nieuwe verhalen

In het najaar willen Vos en Poortvliet hun film gaan uitbreiden met nog meer verhalen. Daarvoor zijn ze op zoek naar de verhalen die ze nog niet kennen. ‘De film van nu is een eerste aanzet. Mocht je nou bijvoorbeeld een tatoeage hebben van de Drentse vlag of gewoon eentje wapperend in de tuin. Elk verhaal voor ons is welkom.’

Uiteindelijk moet het in de zomer van 2023 ook gaan leiden tot een theaterspektakel. ‘Daar komt Hans van der Werf om de hoek kijken. De verhalen die wij horen willen we in dat theaterstuk wat Hans gaat vormgeven tot leven laten komen,’ aldus een enthousiaste Poortvliet.

Zelf is Poortvliet niet een vlaggenhijser. ‘Bij mijn ouders hadden we geen vlag. Voor de film heb ik er nu natuurlijk wel een gekocht en ook een tijdje opgehangen op mijn balkon in Groningen. Tot ik hem toch weer nodig had voor de film,’ zegt ze lachend. Toch voelt Poortvliet zich heel erg verbonden met Drenthe. ‘Toen FC Emmen de eredivisie haalde heb ik ook een sjaal gekocht. Die draag ik ook heel veel in Groningen om toch te laten zien waar ik trots op ben en waar ik vandaan kom.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-