Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

OM gaat voormalig Knoalster raadslid vervolgen wegens lekken van geheime informatie

© RTV Drenthe

STADSKANAAL – Voormalig Knoalster raadslid Anton Reinders gaat strafrechtelijk vervolgd worden voor het lekken van geheime informatie. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van DvhN. Volgens het OM is er voldoende bewijs dat Reinders informatie over drugscontroles heeft doorgeven aan een zonnestudio in Stadskanaal.

In februari van dit jaar deed burgemeester Klaas Sloots aangifte tegen toenmalig raadslid Anton Reinders voor het lekken van geheime informatie uit een vertrouwelijk overleg. In dit overleg werd geheime informatie gedeeld aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad over drugscontroles bij zonnestudio’s in de gemeente. Stadskanaal wilde door middel van deze controles inzicht krijgen in de eventuele handel van drugs in deze sector.

‘Zien ze zaak met vertrouwen tegemoet’

Advocaat van Anton Reinders, Chris Pittau, wilde niet inhoudelijk reageren op het nieuws over de komende zaak. ‘Wij willen ons nu volledig op de strafzaak richten’, aldus Pittau. ‘Dat is de enige manier om duidelijk te krijgen wat er precies gebeurd is. Wij zien de zaak met vertrouwen tegemoet, aangezien we er van overtuigd zijn dat dhr. Reinders niets verkeerd gedaan heeft.’

Anton Reinders met op de achtergrond het logo van zijn partij | Foto: Rutger Breider/RTV1

Coronaregels

Verder verwijst de raadsheer naar een eerder gegeven verklaring in februari, toen er aangifte tegen zijn client werd gedaan. Daarin verklaarde Pittau: ‘Mijn cliënt heeft als betrokken en sociaal bewogen raadslid enkel een ondernemer willen wijzen op de risico’s van het overtreden van de coronaregels. De ondernemer, die het water tot aan de lippen stond, wilde opengaan, maar dat mocht op basis van de coronaregels niet.’

Anton Reinders zelf was niet bereikbaar voor commentaar. 

Onderzoeksvragen

Het Openbaar Ministerie denkt hier echter anders over. ‘Wij verdenken hem van het schenden van zijn geheimhoudingsplicht in zake de drugscontroles’, aldus het OM. Tot die conclusie zijn ze gekomen na enkele onderzoeksvragen aan betrokkenen. Over verdere inhoud van deze onderzoeksvragen wil het OM niets kwijt. ‘We leggen de zaak nu voor aan een strafrechter. Wanneer de zaak voor zal komen is nog niet bekend.’

HerRman

Anton Reinders is inmiddels geen raadslid meer. Hij splitste zich in februari van 2021 af van de SP en nam zijn zetel mee waarna hij als zelfstandig raadslid doorging. In december van dat jaar richtte hij vervolgens de partij ‘HerRman’ op. Deze haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart geen zetel en daarmee vertrok Reinders uit de raad.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.