Direct naar de inhoud.

Windmolengeld voor dorpshuis, ijsbaan en voetbalclub: eerste 184.000 euro verdeeld

  • door:
  • op:
Het eerste geld uit het gebiedsfonds is verdeeld in Borger-Odoorn © Fred van Os/RTV Drenthe

REGIO – De eerste tienduizenden euro’s uit het gebiedsfonds van de windmolens zijn verdeeld. Het geld wordt onder meer besteed aan een gloednieuwe ijsbaan in Drouwenerveen, ledverlichting op het sportpark in Valthermond en het dorpsfeest in Nieuw-Buinen.

De gebiedsfondsen in Borger-Odoorn (Drentse Monden) en in Aa en Hunze (Oostermoer) zijn in het leven geroepen om de komst van de 45 windturbines in de Veenkoloniën te compenseren. De eerste zeventien projecten zijn daar goedgekeurd. Goed voor ruim 184.000 euro in dit kwartaal. In totaal kan er op dit moment 300.000 euro per jaar worden uitgegeven in het Mondengebied.

‘Substantiële bedragen’

‘Dit zijn natuurlijk substantiële bedragen voor dorpen. Hier kun je wat mee. Het is bedoeld voor de leefbaarheid. Ik denk dat dat ten volle tot zijn recht komt. Het is een heel goede zaak dit dit er gekomen is’, zegt voorzitter Cor Kloen van het gebiedsfonds Drentse Monden.

De zeven dorpskernen in Borger-Odoorn zijn vertegenwoordigd in het bestuur van het gebiedsfonds. Per kern is er een budget beschikbaar. ‘Ideeën kunnen bij de dorpskern worden ingediend. Die komen dan met een advies bij ons en als het goed gegaan is, is het appeltje-eitje’, vertelt Kloen.

‘Prachtig’

‘We zijn slechts een klein onderdeel, het doorgeefluik. Voor de rest is het goed dat het leeft, zonder dat we er echt reclame voor hebben gemaakt. En dan is het natuurlijk prachtig als dat lukt’, stelt Kloen. ‘Het jaarbudget voor volgend jaar moet al min of meer gereserveerd worden. Beter kun je het niet wensen. Dan hebben we dat goed gedaan, denk ik dan maar.’

Cor Kloen is blij dat er zoveel aanvragen zijn binnengekomen © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

IJsbaan in Drouwenerveen

Een langgekoesterde wens in Drouwenerveen kan daardoor in vervulling gaan: een betonnen ijsbaan naast het dorpshuis. Het budget voor de komende tien jaar wordt daaraan besteed. ‘Zonder het gebiedsfonds was het niet gelukt’, zegt kartrekker Marinus Hulshof. ‘Het is een duur project. We denken dat het tussen de 200.000 en 250.000 euro gaat kosten. De huidige ijsbaan is lek, en de koek-en-zopie-kraam staat ook op instorten. We willen graag een betonnen ijsbaan, met een middenterrein. Hierdoor hopen we eind van het jaar te kunnen beginnen.’

Nieuwe initiatieven kunnen tot 30 september ingediend worden. De eerste tijd worden de projecten alleen vanuit het overheidsgeld gefinancierd. Het geld vanuit het windpark komt op zijn vroegst volgend jaar, omdat dat afhankelijk is van de opbrengst van de turbines. En hoe dat ingevuld wordt, is ook nog niet bekend. Daarover lopen nog gesprekken tussen de stichting en de directie van windpark De Drentse Monden en Oostermoer.

Aa en Hunze moet nog op gang komen

Bij het gebiedsfonds van Aa en Hunze loopt het nog niet zo storm als in de buurgemeente. Het bestuur kreeg tot nu toe één concrete aanvraag binnen. Bestuurslid Kai Waterreus heeft er desondanks vertrouwen in dat meer projecten zullen volgen. Mensen hebben nog tot 1 september om een project in te dienen.

‘We halen de dertig niet voor begin september, maar we gaan ervan uit dat er uit verschillende dorpen wel één of twee initiatieven gaan komen. Er liggen nog wat projecten ter beoordeling bij de dorpsbelangenverenigingen en die sturen het na een eerste check door naar ons.’

Dat er in Borger-Odoorn veel meer projecten binnen zijn gekomen, ziet Waterreus niet als een probleem. Het geld hoeft volgens hem ook niet direct op. ‘Wat overblijft bewaren we voor volgend jaar. Natuurlijk is het een beetje wennen voor iedereen en mensen hebben bij ons ook nog wel even de tijd om een plan in te dienen.’

Eén van de projecten uit Aa en Hunze is een fruitboomgaard in Gieterveen © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

Fruitbomen in Gieterveen

Een van de plannen die binnenkort bij de bestuursleden van het gebiedsfonds op het bureau terechtkomt, komt van de Perenclub Gieterveen. De club wil graag een nieuwe fruitboomgaard en een speelbos voor kinderen aanleggen. Nu plukken de clubleden hun peren jaarlijks van bomen die langs de weg staan, maar dat vinden ze vanwege het voorbijrazende verkeer te gevaarlijk geworden.

Voor het plan is een behoorlijk bedrag nodig en met alleen de opbrengst van de perenoogst redt de Perenclub het niet. Het geld van het windpark zou meer dan welkom zijn voor de clubleden. ‘Tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis hier hebben we het plan gepresenteerd en eigenlijk kregen we alleen maar positieve reacties’, vertelt perenclublid Diena Pepping. ‘De gemeenteraad moet nog akkoord gaan en daarna hebben we alleen nog het geld nodig.’

‘Besmet geld’

Niet iedereen in het windmolengebied staat volgens Pepping te springen om het windparkgeld. Een deel van de inwoners wil uit principe geen geld aannemen uit het gebiedsfonds, vanwege alle onrust en stress die de komst van de windturbines heeft veroorzaakt.

Pepping: ‘Aan de ene kant vroegen wij ons ook wel af of je dat geld dan moet willen, na alle gedoe dat we ervan hebben gehad. Maar aan de andere kant ligt het geld er wel en dan vind ik dat je het ook moet gaan besteden.’

Dit is een artikel van RTV Drenthe door Janet Oortwijn en Hjalmar Guit. RTV1 en RTV Drenthe werken de komende tijd samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal