Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zwembad De Horsten beleeft eerste zomer op eigen benen: ‘Een zwembad van en voor het dorp’

Veel gezelligheid op een warme zomermiddag bij Zwembad De Horsten | © Jelmer Wijnstra/RTV1

MUSSELKANAAL – Voor de vrijwilligers van Zwembad De Horsten in Musselkanaal is het dit jaar dubbel feest. Niet alleen stromen de bezoekers door de aanhoudende tropische temperaturen met bosjes binnen, maar ook is 2022 het eerste jaar waarin De Horsten op eigen benen staat. Sinds begin dit jaar zijn ze namelijk geprivatiseerd, en dus geen gemeentebad meer. 

Verduurzaming

Hoewel er formeel nog wat dingen geregeld moeten worden, voelt het voor zwembadvoorzitter Eltje Toutenhoofd goed. ‘Het is fijn dat we nu als bestuur met het bad kunnen doen wat we willen’, vertelt hij. De privatisering ging niet zonder slag of stoot. De besluitvorming liet namelijk lang op zich wachten. ‘Daardoor zitten we nu wel met een paar flinke uitdagingen’. Toutenhoofd doelt hier onder andere op de gewenste verduurzaming van het zwembad.

‘We willen als een van de eerste zwembaden in deze regio van het gas af.’ De huidige gasprijs heeft die wens voor het bestuur alleen maar versterkt. Toutenhoofd vindt de hoge gasprijs momenteel zorgelijk en wil daarom zo snel mogelijk over op duurzame energiebronnen. 

(Tekst gaat verder onder de video)

‘Van en voor het dorp’

Ondanks deze strubbelingen geniet de voorzitter van het zwembad zichtbaar de vrolijke sfeer in het Musselkanaalster zwembad op deze tropische zomermiddag. ‘Het is echt een zwembad van en voor het dorp’, merkt hij op. ‘En dat is heel belangrijk voor de leefbaarheid en betrokkenheid. Je moet niet vergeten dat er een grote groep in deze regio is die niet zomaar even naar het buitenland op vakantie kan. Dan is het toch geweldig dat je om de hoek zo’n mooi zwembad hebt.’

Zwembad boven water houden

En dit werkt ook andersom. Toutenhoofd: ‘Musselkanaal houdt het zwembad samen met de vrijwilligers “boven water”. Zonder bezoekers geen zwembad, zonder vrijwilligers geen zwembad. Tezamen houdt je het in stand. Dat is mooi en geeft ook de kwaliteit die je wilt. Zowel aan het bad als aan het dorp.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.