Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kunstenaar Nina Valkhoff beschildert laatste ‘mooie muur’ aan de Utrechtselaan

De Rotterdamse Nina Valkhoff beschildert de laatste ‘mooie muur’ | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Wie door de Utrechtselaan of Europalaan in Stadskanaal loopt kan het onmogelijk missen; de kunstwerken die aan de zijkant van de aanliggende flatgebouwen zijn aangebracht. Deze inmiddels populaire publiekstrekker genaamd ‘Mooie Muren’ is een initiatief van KunstWerkT NL. Kunstenaars vanuit het hele land en zelfs daarbuiten komen naar Stadskanaal om hun kunstwerk op één van de flats aan te brengen. Deze week is het de beurt aan de Rotterdamse kunstenares Nina Valkhoff, die de laatst overgebleven muur van een kunstwerk voorziet. 

Onder het toeziend oog van nieuwsgierige buurtbewoners schildert Valkhoff haar kunstwerk vanuit een hoogwerker. Na een paar dagen werk is al te zien wat het moet worden, een grote kat die vanaf de flatmuur over de wijk loert. ‘Ik probeer meestal met mijn werken aandacht te vragen voor bedreigde diersoorten. Maar soms kies ik ook voor de wat meer “feelgoed” schilderingen. Dus bij deze kat zit er niet echt een diepere gedachte achter.’ 

Kunstzinnig toeval

Als het af is moet het een springende kat voorstellen die speelt met een bol wol over drie van de flatmuur. Niet alleen een leuk idee, maar ook een grappig toeval. Zo bleek toen Valkhoff met het ontwerp al af had: ‘Aan de andere kant van het gebouw heeft kunstenares Jolien uit Gent een touwtje met daaraan een vogeltje geschilderd. En mijn kat heeft ook een touwtje met daaraan een vogel. Daar kwam ik pas later achter’, lacht Valkhoff. ‘Ik heb Jolien nog wel even gebeld om te vragen of het oké was voor haar. Gelukkig vond ze het geen probleem.’

Het kunstwerk aan de andere zijde | © Hielke Bosch/RTV1

Hoogtevrees?

De Rotterdamse kunstenaar en muralist schildert vanuit een hoogwerker die soms tot wel 12 meter moet reiken. Hoogtevrees heeft ze echter niet: ‘Nee, deze hoogte valt ook enorm mee. Ik geniet hierboven enorm van het schilderen, maar ook van de buurtbewoners die gedurende de dag komen kijken. Het is gewoon prachtig om te doen, zolang de regen maar weg blijft.’

‘Bijzonder om te zien’

De nieuwsgierige omstanders genieten van de schilderwerken in de straat. Ook toeristen nemen graag een kijkje bij de ‘Mooie Muren’. ‘Ik ben vandaag voor een dagje in Stadskanaal en werd door vrienden uit Emmen gebeld dat ik hier echt heen moest gaan’, vertelt een voorbijganger. ‘Dus ik ben vanuit het centrum hier even heen gelopen. En dat is het waard, want dit is gewoon heel bijzonder om te zien.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.