Direct naar de inhoud.

STAR baalt van mensen die langs het spoor lopen: ‘Zorgt voor gevaar en boetes’

  • door:
  • op:
Mensen onderschatten de risico’s van een wandeling langs het spoor. | Foto: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Museumspoorlijn STAR baalt ervan dat er steeds vaker mensen over het spoor lijken te lopen. ‘Tijdens de rit merken we vaak dat er mensen lopen. En dat gebeurt ook op dagen dat onze treinen niet rijden’, zegt stichtingsbestuurslid Anne de Vries.

‘Het mag niet, heel simpel. Heel veel mensen weten dat niet. Die denken: er rijdt geen trein, het is open terrein, het kan wel. Maar nee, op ons terrein mag het niet.’

Boete van bijna 200 euro

De Vries waarschuwt voor een boete, die kan oplopen tot 195 euro. ‘Dan zeg ik, maak dat liever over naar de STAR. Want dat geld kunnen we wel gebruiken.’

Maar het is ook gevaarlijk, zegt De Vries. ‘We hebben wel meegemaakt dat iemand met oordoppen in en met de hond aan de lijn rondloopt terwijl er een trein aankomt. Die trein toetert en fluit dan, maar ze horen niks vanwege de muziek die ze afspelen.’

Er heeft al eens een machinist flink moeten remmen vanwege een ‘spoorloper’, weet het bestuurslid. ‘De meeste mensen zagen het wel op tijd, maar je moet gewoon niet in het bereik van het spoor lopen.’

Bermbrandjes

De Vries geeft ook aan dat er wel eens bermbrandjes ontstaan door mensen die langs het spoor lopen. ‘Dat komt ook door mensen die langs het spoor lopen en een sigaret roken. Ook daarom zeg ik: blijf bij het spoor weg. We rijden gemiddeld 180 dagen per jaar, je hebt geen idee wanneer er een trein langskomt. Je bent welkom op onze perrons, maar daarbuiten kan het zomaar ineens gevaarlijk worden.’

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal