Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Noodopvang Stadskanaal opnieuw ingezet: ‘Tot en met dinsdag voorbereidingen getroffen’ (update)

De noodopvang tent aan de Manegelaan | © Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Vrijdagavond zijn honderden asielzoekers halsoverkop uit het aanmeldcentrum in Ter Apel geëvacueerd. Dit nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vrijdag alarm had geslagen bij gezondheidsminister Ernst Kuipers en de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling over de gezondheidssituatie op het terrein voor het aanmeldcentrum.

De mensen zijn onder meer naar Utrecht, Zuidbroek, Almere en Groningen gegaan. Ook de noodopvang tent aan de Manegelaan in Stadskanaal is weer in gebruik genomen voor kortstondige opvang. Dit laat de gemeente Stadskanaal desgevraagd aan RTV1 weten.

In totaal hebben ruim honderd mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag overnacht in de tent. Ook na zaterdag zal de tent nog gebruikt blijven worden. ‘We verwachten de komende dagen ook een volle bezetting’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ‘We hebben nu tot en met dinsdagavond voorbereidingen getroffen. Maandag gaan we kijken hoe daarna verder.

De tent aan de Manegelaan was eerder deze week nog niet gebruikt. Volgens COA-woordvoerder Jacqueline Engbers waren er daarvoor teveel asielzoekers. ‘Ga maar tegen honderd van de zevenhonderd mensen zeggen: jij mag wel en jij mag niet naar een bed toe’, aldus Engbers tegen RTV Noord.

Afgelopen week bij het aanmeldcentrum: over een hek wordt eten uitgedeeld | © Arienne Dozeman/RTV Noord

Opvangplek in Emmen?

Vrijdag werd bekend dat het ministerie van Defensie een opvangplek voor de asielzoekers uit Ter Apel gaat inrichten. De bedoeling is dat de extra opvanglocatie binnen een week is opgetuigd. Waar de opvang precies ingericht zal worden is nog niet bekend. Bronnen melden vrijdagavond aan RTL Nieuws dat de gemeente Emmen een extra noodopvang zou gaan inrichten. De desbetreffende gemeente zegt via Twitter van niets te weten en verrast te zijn door het nieuws.

16:47 uur: Dit bericht is geüpdatet met een aanvullende mededeling vanuit de gemeente Stadskanaal over het aantal mensen in de tent en het plan voor de komende dagen.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.