Direct naar de inhoud.

Valthe toont weer de tanden die het ooit aan Bommen Berend toonde

  • door:
  • op:
Hett deels herstelde historische verdedigingswerk gezien vanuit de lucht. Beeld: RTV Drenthe.

VALTHE – De meeste inwoners van Valthe beseffen het waarschijnlijk niet. Maar als het dorp er niet was geweest had Nederland er tegenwoordig mogelijk heel anders uit gezien. Door de Valtherschans, een verdedigingswerk. Een veste die 350 jaar geleden een belangrijke rol heeft gespeeld bij het weerstaan van de invasie van de bisschop van Munster, Bommen Berend. Een stuk van de Valtherschans is weer hersteld.

In 1762 moest Bommen Berend met zijn leger afdruipen na onverzettelijk verzet van het Noordelijk deel van het land. De Valtherschans speelde daarin een belangrijke rol. Een bijna vergeten stuk geschiedenis. Iedereen die de naam Bommen Berend kent, denkt daarbij aan 28 augustus, de dag van het Gronings Ontzet. De stad, onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, had de aanvallen van de bisschop weerstaan.

Maar de stad Groningen stond daar niet alleen in. Ook vestingen veel dichter bij de grens met Duitsland speelden daar een rol in. En Valtherschans was daar een van. Net als de Groningse vestingen Oudeschans, Nieuweschans en Bourtange. Het collectieve geheugen lijkt Valtherschans een beetje te zijn vergeten.

Tot afgelopen zaterdag. Want voornamelijk dankzij jarenlange inspanningen van Plaatselijk Belang Valthe is Valtherschans weer zichtbaar en tastbaar voor eigen inwoners, toeristen en passanten. Aan weerszijden van de Valtherdijk zijn delen van het verdedigingswerk in de oude glorie hersteld.

Bekijk de videoreportage van RTV Drenthe.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal