Direct naar de inhoud.

Een dagje monumenten doen? Dan moet je naar Veendam

 • door:
 • op:
 • laatste wijziging: 09 sep 2022
 • tags:
Foto: Veenkoloniaal museum

VEENDAM – Je rijdt of loopt er onderweg naar school of het werk bijna dagelijks langs en je bent je het niet eens bewust dat je schatkamers van het verleden passeert: de vele monumenten die Veendam rijk is. Een overzicht van de monumenten die het zaterdag geopend zijn tijdens de Open Monumentendag.

Langdurig gebruik en behoud

Wethouder Annelies Kleve van Veendam over de Open Monumentendag: “Het is de kans om een plek of gebouw van binnen te bekijken waar je normaal niet komt.” Landelijk is dit jaar voor het thema duurzaamheid gekozen. Verwijzend naar de energietransitie en naar het langdurig gebruiken en behouden van monumenten. Kleve: “Door het duurzaam omgaan met ons erfgoed kunnen vele generaties na ons ook genieten van de rijke historie van Veendam.” Zaterdag openen negen monumenten in de gemeente de deuren.

Overzicht

 • In het Veenkoloniaal Museum wordt de geschiedenis van de Veenkoloniën verteld en zijn er boeiende tijdelijke exposities
 • Het oudste gedeelte van het gemeentehuis is geopend. De oorspronkelijke tekeningen van de verbouw van het gemeentehuis van architect Stuivinga -de tekeningen zijn meer dan een eeuw oud- worden tentoongesteld
 • Het rijksmonumentale pand Van Heijningen Bosch in Veendam is te bezichtigen
 • De 17e eeuwse Margaretha Hardenbergkerk in Wildervank
 • De Rooms-Katholieke kerk Veendam/Wildervank
 • Galerie Kijk ’s Kunst in Wildervank (ook zondag open)
 • Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (vanBeresteyn)
 • Grote Kerk Veendam
 • Turfcentrale in Veendam

Programmaboekje en route

Er is een wandelroute van 6,5 kilometer langs de monumenten samengesteld. Deze duurt zo’n anderhalf tot twee uur. De route is gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis, het VVV-agentschap en de opengestelde monumenten, zolang de voorraad strekt. De route met een beschrijvend programma is ook te downloaden via www.veendam.nl/OMD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-