Direct naar de inhoud.

VVD Stadskanaal zet vraagtekens bij brandbrief bestuur Oost-Groningen: ‘Ik mis de nuance’

  • door:
  • op:
Fractievoorzitter van VVD Stadskanaal; Hans Klopstra | © Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Vrijdag meldde RTV Noord dat er hommeles was binnen de VVD in Oost-Groningen. Meerdere oud-raadsleden, steunfractieleden en een bestuurslid zegden hun lidmaatschap op uit onvrede over het beleid van het kabinet onder premier Rutte. Het netwerkbestuur van VVD Oost-Groningen stuurde hierop een brandbrief naar waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes.

Uit navraag van RTV1 blijkt nu dat de lokale afdelingen in Oost-Groningen niet zijn meegenomen in de totstandkoming van deze brief. In Stadskanaal zijn ze het daarnaast niet eens met de inhoud.

Persoonlijke noodkreet

‘Wij wisten van niks. De brief zagen we pas toen deze verstuurd werd’, aldus fractievoorzitter van de VVD Stadskanaal, Hans Klopstra. ‘We zien de brief dan ook als een persoonlijke noodkreet van het netwerkbestuur.’ 

In de brandbrief slaakt het netwerkbestuur een noodkreet over onder meer het asiel- en stikstofbeleid, de democratische discussie binnen de partij en is er grote ontevredenheid over het beleid van VVD-stikstofminister Christianne van der Wal.

‘Brief mist nuance’

Knoalster fractievoorzitter Hans Klopstra kijkt met fronsende wenkbrauwen naar de brief. Volgens hem mist deze de nodige nuance: ‘Kijk; het voordeel van een noodkreet is dat deze sneller gehoord wordt. Het grote nadeel is dat het weinig ruimte geeft voor nuance.’

Zo haalt Klopstra de passage aan waarin staat dat volgens het netwerkbestuur de VVD te veel haar oren laat hangen naar coalitiepartner D66. ‘Menig lid koestert nu al de wens dat het kabinet valt omdat de VVD zich volledig heeft laten beïnvloeden c.q. ringeloren door D66’, zo valt er in de brief te lezen.

Klopstra ziet dit echter anders: ‘Als we bijvoorbeeld kijken naar het stikstofdossier. Dat vindt haar oorsprong in de Parijs Akkoorden’, zo legt hij uit. ‘Deze zijn ondertekend in 2015, door ons toenmalige kabinet dat bestond uit de VVD en de PvdA, zonder D66. Dat argument over ‘oren laten hangen’ slaat in mijn visie dan ook nergens op. De VVD heeft zichzelf destijds opgesloten. Maar ja, het politieke geheugen is zo lang als het uitkomt.’

VVD Oost-Groningen is niet tevreden over het kabinet onder premier Rutte | © ANP via RTV noord

‘Uit de lucht gegrepen’

Naast stikstof krijgt ook het asielbeleid krijgt er in de brief flink van langs. En ook hier zegt Klopstra de nodige vraagtekens. Zo staat in de brief de stelling dat 70% van mensen in de bijstand een migratieachtergrond zouden hebben. ‘Dat is volledig uit de lucht gegrepen. Zeker als je kijkt naar deze regio. Ik kan me overigens niet voorstellen dat zoiets überhaupt bijgehouden wordt.’

‘Buiten iedereen om gehandeld’

De fractievoorzitter van de VVD Stadskanaal vindt het al met al maar een aparte situatie. ‘Het is niet zo dat wij de enige zijn die niets van de brief afwisten. In geen enkele gemeente wist de lokale VVD-afdeling hiervan. Het netwerkbestuur heeft buiten iedereen en alles om gehandeld.’ Klopstra wijst er nog wel op dat het VVD-bestuur dat ook niet perse hoeft te doen. Binnen de partij is er geen verplichting om de achterban te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-