Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Borgercompagnie komt in actie voor garagehouder

Jos Hietkamp in zijn ‘hobbyschuur’ in Borgercompagnie F: RTV Noord

BORGERCOMPAGNIE – Inwoners van Borgercompagnie zijn een petitie begonnen voor Jos Hietkamp die een garagebedrijf heeft in het dorp. De gemeente Veendam dreigt het bedrijf van Hietkamp te sluiten als hij niet snel over de juiste papieren beschikt. Het dorp is het er niet mee eens en binnen een dag werden er 375 handtekeningen opgehaald.

De 38-jarige Hietkamp woont sinds 2009 in Borgercompagnie en mag in de schuur achter zijn huis graag sleutelen aan auto’s. Sinds 2015 werd dat zo serieus dat hij zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hij heeft destijds geen vergunningen aangevraagd bij de gemeente Veendam en dat lijkt hem nu op te breken. 

Hobbyschuur

‘Ik was altijd in loondienst bij een garagebedrijf en deed in mijn ‘hobbyschuur’ soms wat klusjes voor familie en vrienden, maar sinds 2019 is dit mijn broodwinning geworden. Heel veel mensen in het dorp zijn enthousiast over de garage, maar de gemeente dreigt mijn bedrijf te sluiten’, zegt Hietkamp.

De gemeente Veendam en Hietkamp zijn sinds vorig jaar in gesprek over de toekomst van zijn bedrijf. Er is ook al een traject in gezet om alle papieren in orde te maken zodat de garage gewoon open kan blijven, maar Hietkamp heeft het idee dat hij wordt tegengewerkt. 

Verbouwing

‘In opdracht van de gemeente heb ik een mogelijke verbouwing van mijn bedrijf meegenomen in het akoestisch onderzoek, maar door de hoge grondstofprijzen voor de bouw wachten we nog even met die verbouwing. De gemeente zegt nu de aanvraag niet te kunnen beoordelen omdat er nog geen bouwvergunning is aangevraagd’, zegt Hietkamp. 

De gemeente is zich van geen kwaad bewust en zegt ‘met een positieve grondhouding’ naar initiatieven van ondernemers te kijken. ‘Waar mogelijk wordt medewerking verleend, maar voor elke ondernemer geldt ook dat zij moeten voldoen aan wet- en regelgeving’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Jos Hietkmap in zijn ‘hobbyschuur’ in Borgercompagnie F: RTV Noord

Overlastgevende buurman

Hietkamp kan de hele situatie niet los zien van de problemen die hij heeft met zijn buurman, die volgens hem voor veel overlast zorgt in de buurt. De gemeente Veendam is hier als partij bij betrokken, maar volgens Hietkamp op een weinig effectieve manier. 

‘Er is zo veel misgegaan en nog steeds, dat ik al het vertrouwen in de gemeente ben verloren. De gemeente zei bijvoorbeeld dat we overlast van de buurman moesten melden. Als buurt hebben we toen tientallen meldingen gedaan in een paar maanden tijd. Dat hebben we toen naar het mailadres gestuurd dat ze ons hadden gegeven, maar de gemeente zei vervolgens dat ze nooit meldingen van ons hebben ontvangen. Dat is toch ongelooflijk’, zegt Hietkamp. 

En zo heeft Hietkamp nog veel meer verhalen. ‘Het ergste vind ik nog wel de communicatie. Ik raak helemaal gefrustreerd door de onbereikbaarheid van de gemeente. Of ik nou contact zoek per mail, per brief of de telefoon. Het maakt niks uit. Ik krijg toch nooit een antwoord’, zegt Hietkamp. 

Hulp uit het dorp

Buurtbewoner Gerdt Brouwer weet van alle sores die Hietkamp de afgelopen jaren heeft gehad. Hij vindt het daarom ook extra vervelend dat Hietkamp nu weer in dit geschil is beland. 

‘Het stoort mij mateloos dat de gemeente Veendam er voor de inwoners van Borgercompagnie alles aan doet om het leven zo klote mogelijk te maken. Als zoutwinner Nedmag hier de regels overtreedt wordt er niet opgetreden, maar als een hardwerkende garagehouder iets verkeerd doet staan ze gelijk op de stoep’, zegt Brouwer.

Brouwer kwam vorige week met het idee om een petitie te beginnen voor zijn vriend. Hij zou het zonde vinden als Hietkamp de garage moet sluiten. De petitie bleek een succes want binnen iets meer dan een dag had hij al 375 handtekeningen opgehaald. 

‘Toen heb ik de petitie ook maar weer gesloten want ik hoef geen handtekeningen uit Den Haag ofzo. Deze week heb ik de petitie naar de gemeente gestuurd’, zegt Brouwer. 

Brandbrief

Hietkamp is blij met de hulp van zijn dorpsgenoten maar betwijfelt of het zal helpen. Zelf heeft hij een brief gestuurd naar alle raadsleden om de situatie onder de aandacht te brengen. ‘Het is een brandbrief. Een wanhoopsdaad van iemand die het ook niet meer weet. We gaan zien hoe het loopt, maar ik heb er weinig vertrouwen in’, zegt Hietkamp.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.