Direct naar de inhoud.

Joris Wouda (16) uit Drouwen ment zijn vierspan naar Nederlandse titel

  • door:
  • op:
Joris Wouda (16) uit Drouwen ment zijn vierspan naar Nederlandse titel. F: RTV Drenthe

DROUWEN – Joris Wouda (16) uit Drouwen en z’n overbuurman Niek Panjer genieten nog na van het mooie weekend dat achter hen ligt. In Tilburg werd de pas zestienjarige Wouda, tussen de volwassenen, Nederlands kampioen vierspan mennen bij de pony’s. Een prestatie waar ze samen jaren naartoe gewerkt hebben.

“Ja dat was wel heel bijzonder”, slikt Panjer. “Een enkelspan bij de pony’s dat zie je wel meer op die leeftijd. Maar om op je zestiende al zo goed mee te sturen bij de vierspannen dat is echt wel bijzonder. Daar word ik soms emotioneel van.”

Ook voor Wouda was het loon naar werken na jaren van training en toewijding. ‘Ja, dat was gewoon prachtig. Ik ben er eigenlijk altijd mee bezig en dan vind ik het mooi dat we nou zo eerste worden.”

“Dat wil ik ook”

Door buurman Panjer kreeg Wouda de smaak voor het mennen te pakken. Hij was toen pas zeven jaar oud. “Ik zag het hem hier een keer in het land doen en toen dacht ik: dat wil ik ook. Toen ben ik er naartoe gelopen en toen mocht ik het zelf doen. En zo begon het”, herinnert Wouda zich.

Eerste wedstrijd

Op z’n achtste reed hij al, met buurman Panjer achterop de kar als groom, z’n eerste wedstrijd. Toen nog met een tweespan. Dat is nu inmiddels dus een vierspan geworden. En ook buurman Panjer is inmiddels vervangen door twee jonge grooms.

Marathon

Tom, John, Sjaak en Hunter zijn de vier Welsh-pony’s die de klus in Tilburg afgelopen weekend klaarden. Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie disciplines: een dressuurproef, vaardigheid en de marathon. En dat laatste onderdeel vindt hij het allermooist.

“De snelheid en de samenwerking die ik met de mensen achterop de kar heb. De pony’s die vol gas door de hindernissen gaan en de mensen die aan de kant staan te juichen. Ja, dat vind ik mooi”, glundert Wouda.

Internationaal

“Ik wil volgend jaar internationaal gaan rijden met de pony’s. Dat is klasse Z, dat is het hoogste van het hoogste. Dan moet ik ook een andere dressuurproef gaan rijden. En bij de vaardigheid komen de kegels van de poorten dichter bij elkaar te staan, dus het wordt net even iets zwaarder”, licht Wouda toe.

Verhuizen

Daar is hij wel klaar voor. Maar er dient zich nog een ander probleem aan. Want buurman Panjer gaat namelijk verhuizen. Gelukkig mogen de pony’s daar wel blijven staan en verdwijnt Panjer zelf ook niet helemaal uit beeld.

“Hij is heel belangrijk voor me. Ik kan eigenlijk ook niet zonder hem. Maar ik moet zelf maar wat meer gaan doen denk ik. Hij blijft vast wel komen want hij gaat niet heel ver weg. Hij blijft gelukkig in de buurt”, besluit Wouda.

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal