Direct naar de inhoud.

Groningse huisartsen verdeeld over zorgakkoord; ‘Kuipers moet maar een keer met me meelopen.’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 12 sep 2022
  • tags:
Mischa Hardieck in zijn huisartsenpraktijk in Stadskanaal | Foto: Eigen foto

REGIO – Vanavond besluit de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) of zij akkoord gaan met het Integraal Zorg Akkoord (IZA). In dit zorgzakkoord staan afspraken over de zorg voor de komende vier jaar.

Om dit akkoord te kunnen presenteren op Prinsjesdag heeft minister Kuipers (Volksgezondheid) eerst de handtekening nodig van alle betrokkenen, zoals huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgorganisaties.

Huisartsen wijzen plannen af

Het is spannend vanavond. Het bestuur van de vereniging steunt het akkoord. Maar uit een ledenpeiling blijkt dat huisartsen de plannen afwijzen. Zo’n drieduizend huisartsen vulden de peiling in, zij lieten weten weinig vertrouwen te hebben in de realisatie van de afspraken.

Zij vinden bijvoorbeeld de toezegging dat ze meer tijd en middelen krijgen voor de patiënten weinig concreet en slecht onderbouwd. Toezeggingen zijn er volgens hen eerder gedaan, maar die zijn zonder duidelijke maatregelen weinig waard.

Ook wordt er volgens de huisartsen geen duidelijke grens gesteld aan wat de huisartsenzorg kan bieden.

Poot stijf houden

Ook Mischa Hardieck vulde de peiling in, hij is huisarts in Stadskanaal. Hij vindt dat de ledenvergadering vanavond niet akkoord moet gaan. ‘We moeten onze poot stijf houden. Want als we willen dat de huisarts overeind blijft, moet je ook de middelen geven.’

De druk op huisartsen is volgens Hardieck de laatste jaren enorm toegenomen. Niet alleen door de vergrijzing, maar ook doordat er steeds meer zorg op het bordje van de huisarts terecht komt.

We zijn ondertussen het afvoerputje geworden van alles wat fout gaat in de maatschappij

Mischa Hardieck, huisarts in Stadskanaal

Doordat elders de zorg vastloopt, zoals in de geestelijke gezondheidszorg of de jeugdzorg, moeten huisartsen volgens hem steeds meer doen. De GGZ heeft bijvoorbeeld een wachtlijst van zes maanden, ondertussen wordt van de huisarts verwacht dat hij de patiënt stabiel houdt. Datzelfde geldt voor de neuroloog of de cardioloog. ‘Eigenlijk legt heel Nederland de zorg op ons bordje en zegt dan succes, dat mag je doen in tien minuten. Als heel Nederland dat wil, prima, maar geef me dan ook de tools om dat te doen.’

Ook komt de huisarts volgens Hardieck meer en meer voor maatschappelijke problemen te staan. Denk aan schuldenproblematiek, leefstijl of rouwverwerking: ‘Ook die mensen kijken naar de huisarts voor hulp’. Volgens Hardieck moeten er duidelijke afspraken komen over wat onder huisartsenzorg valt. ‘We zijn ondertussen het afvoerputje geworden van alles wat fout gaat in de maatschappij.’

Er staat alleen een richting van waar het heen moet, maar dat hebben we zelf ook wel al bedacht

Mischa Hardieck, huisarts in Stadskanaal

Hoe dan?

Het grootste probleem van het zorgakkoord vindt Hardieck dat er geen concrete oplossingen voor problemen in staan. Zoals een evenredige verdeling van diensten op de huisartsenpost. ‘Er staat alleen een richting van waar het heen moet, maar dat hebben we zelf ook wel al bedacht.’

Ook moet er volgens hem heel duidelijk financiering komen voor meer tijd voor de patiënt. Ook de toegenomen huurprijzen voor het praktijkpand zijn een probleem, ‘die huurkosten gaan allemaal rechtstreeks af van de zorg die je kan leveren aan patiënten’.

Hardieck vindt dat het tijd is om de huisartsen meer armslag te geven, ‘dat hebben we nodig om het vol te houden’. Hij nodigt minister Kuipers uit eens met hem mee te lopen, ‘dan laat ik hem zien wat er allemaal gebeurt en op ons afkomt’.

Huisartsenkring Groningen heeft standpunt klaarliggen

Vanavond moet dus blijken wat de ‘ambassadeurs’ vanuit de huisartsenregio’s gaan doen met het oordeel van de huisartsen tijdens de ledenvergadering. Is er een akkoord, of moet Kuipers terug naar de tekentafel. Ook het bestuur van huisartsenkring Groningen zal vanavond haar standpunt laten horen.

Het moet concreter en het moet duidelijker

Mischa Hardieck, huisarts in Stadskanaal

Trudy Oldenhuis, voorzitter van de huisartsenkring, laat weten dat zij als bestuur een standpunt hebben bepaald, maar wil daar op dit moment nog niets over zeggen. ‘Dit zullen we vanavond op de ledenraad landelijk inbrengen. Morgenmiddag hebben we de ledenraad van onze kring Groningen. Daar zullen we de leden in Groningen informeren over het standpunt van Groningen.’

Geen ‘feestakkoord’

Paul Rademaker is huisarts in Grijpskerk, en oud-voorzitter van de huisartsenkring. Hij denkt dat het erg lastig wordt om het akkoord vanavond weg te stemmen. ‘Je gaat dan ook aan de stoelpoten van de LHV zagen, het bestuur heeft dit immer zo uit onderhandeld.’

Ook Rademaker stelt dat het geen ‘feestakkoord’ is, maar tegenstemmen is volgens hem ook niet erg proactief. ‘Ik kan me voorstellen dat er niet veel meer inzit dan dit. Het zijn niet de makkelijkste tijden. Geen enkele beroepsgroep tekent nu een ideaal akkoord.’ Als huisarts herkent hij het gevoel van overbelasting, het te weinig tijd hebben voor de patiënt. Maar, ‘de vraag is of je daar op dit moment veel aan kunt doen’.

Hardieck is het hier nadrukkelijk niet mee eens. ‘Het is een begin van een akkoord, er staan dingen in die we kunnen gebruiken, maar het moet concreter en het moet duidelijker.’ En dus moet het bestuur van de LHV volgens hem afdwingen dat er werkelijk meer tijd komt voor de patiënt. Vanavond instemmen voelt als een capitulatie voor de tijdsruk van Prinsjesdag. ‘Dat is een failliet voor de patiënt.’

Eén reactie op “Groningse huisartsen verdeeld over zorgakkoord; ‘Kuipers moet maar een keer met me meelopen.’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-