Direct naar de inhoud.

Ruim een kwart van de inwoners in de regio lid van bibliotheek

  • door:
  • op:
Foto ter illustratie F: Biblionet Groningen

REGIO –  In Groningen zijn relatief veel bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 16.935 Groningers, wat minder is dan landelijk gemiddeld. In Drenthe zijn relatief weinig locaties. Zo wordt daar iedere bibliotheek gedeeld met gemiddeld 30.755 Drenten, wat meer is dan gemiddeld.

Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Groningse bibliotheeklocaties haalbaarder dan elders in Nederland. Zo concludeert thuis-studieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

Bibliotheken hebben steeds minder leden 

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. 

Dit percentage is in Drenthe met 30,5% meer dan gemiddeld. Dat percentage is in Groningen met 26,1% juist hoger dan het landelijke gemiddelde. In de gemeente Veendam heeft 28% van de huishoudens minstens een abonnement bij de bibliotheek. In de gemeente Stadskanaal is dat 28,8%. De gemeente Borger-Odoorn spant de kroon in de regio met 29,4%.

Geen boete voor te laat inleveren in Groningen

Het is ons allemaal wel eens overkomen: een boek te laat ingeleverd bij de bibliotheek. Gemiddeld kost dit je € 0,15 per dag. In de provincie Groningen hoef je je echter helemaal geen zorgen te maken over het te laat inleveren van boeken, want hier betaal je geen boete.

Een basisabonnement bij een Groningse bibliotheek kost gemiddeld € 57 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn relatief duur uit. De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Groningen niet per regio. Beide bibliotheekorganisaties rekenen hetzelfde tarief voor hun leden.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal