Direct naar de inhoud.

Karel Eggen uit Borger met Oranje dames naar WK Volleybal in eigen land: ‘Mooiste job die er is’

  • door:
  • op:
De Nederlandse volleybaldames na een oefenwedstrijd in Martiniplaza met Eggen (staand, vierde van rechts) | Foto: Instagram/Volleybaldames

BORGER – Velen kennen Karel Eggen uit Borger als bevlogen raadslid in de gemeenteraad van Emmen, maar na zijn verhuizing naar Borger verdween hij uit de politieke arena en kwam er een kans voorbij die hij niet kon laten liggen. Door die kans staat Eggen de komende weken als teammanager van de Oranje dames langs de zijlijn bij het WK volleybal in eigen land.

Eigenlijk deed de kans zich al eerder voor, maar toen kwam het voor Eggen op een ongelegen moment. ‘Joop Alberda benaderde mij destijds of het wat voor mij zou zijn om wat te gaan doen bij de bond. Mijn eerste vrouw was toen net overleden, mijn zoon woonde nog thuis en zelf werkte ik nog volledig en zat ik in de gemeenteraad. Kortom het kwam niet goed uit.’ Nu was het wel het juiste moment. ‘In december vorig jaar moest ik met pensioen. Dat vond ik heel jammer want ik had als leraar de leukste job die er is. Toen kwam deze kans en nu vind ik dít toch echt de leukste job ter wereld,’ vertelt Eggen lachend aan de keukentafel in Borger.

‘Manusje van alles’

Als teammanager ziet Eggen zichzelf als een ‘manusje van alles’ bij de selectie van bondscoach Avital Selinger. De hele zomer lang regelt Eggen alles voor de ploeg. ‘Behalve de vliegreizen dat regelt het kantoor, maar voor de logistiek ter plaatse ben ik verantwoordelijk. Ook spreek ik elke dag met de coaches af hoe laat we trainen, hoe laat we dan moeten vertrekken en zo maar verder.’ Ook neemt Eggen zo af en toe de verantwoordelijkheid van de was op zich. ‘Dan neem ik een boekje mee naar de wasserette en sorteer ik dat, waarna de speelsters het komen ophalen. Dan heb je vaak leuke gesprekken.’

Eggen op Schiphol voor vertrek naar de Volleybal Nations League | Foto: Eigen foto

Het avontuur van Eggen bij de volleybaldames begon deze zomer met de Volleybal Nations League (VNL). Een toernooi waarin de top 16 van de wereld het tegen elkaar opneemt. Het bracht de Borgerder al in Turkije, Brazilië en Canada. Vooral Brazilië was een gekkenhuis met honderden mensen bij het hotel. ‘Je bent wel gewend dat kinderen om de handtekening van de spelers vragen, maar als wij hier uit het hotel kwamen om richting de sporthal te gaan dan stond jong en oud er om handtekeningen te vragen. Zelfs van mij,’ vertelt hij terwijl hij zichzelf even voor het hoofd slaat.

Gemoedelijk

In de vier maanden dat Eggen nu bij de ploeg zit merkt hij hoe gemoedelijk het gaat. ‘Ik heb nog niet één keer iemand horen schelden en vloeken. De coaching is altijd positief en die meiden kunnen allemaal goed met elkaar.’ Ook met andere ploegen is het gemoedelijk. Dat merkte Eggen bijvoorbeeld bij de coach van de Amerikaanse vrouwen, Karch Kiraly. ‘Dat is echt een grootheid want hij won zowel Olympisch goud in de zaal als met beachvolleybal, maar ook als coach vorig jaar in Tokio. Toen wij tegen ze speelden zag hij mij en zegt ie ‘Hé you’re a new guy, how are you?’ Wat volgde was een geweldig gesprek.’

Ook merkt Eggen de waardering van zijn werk. ‘Avital (Selinger red.) zegt altijd dat ik onmisbaar ben met mijn positivisme, maar dat is ook hoe ik in het leven sta. Maar na een teleurstelling ben ik echt niet de enige die met positiviteit die meiden helpt. Huub, onze fysiotherapeut is daar ook geweldig in, net als onze video-analist, Rianne.’

WK in eigen land

Het mooiste moment van Eggen’s  eerste zomer bij Oranje moet nog komen. Het WK in eigen land dat komende vrijdag begint met een wedstrijd in het Gelredome tegen Kenia. Oranje speelt daarna in de groep nog tegen Kameroen, Puerto Rico, België en de kampioen van de VNL, Italië.  ‘Het is iets waar ik naar uitkijk. Met de VNL speelden we ook in en tegen Brazilië. 15000 mensen in die hal. Je weet niet wat je meemaakt. Zoiets hier zou fantastisch zijn, maar ik kijk toch het meeste uit naar ons eigen spel.’

Eggen (links) met video-analist Rianne Verhoek en fysiotherapeut Huub Noordzij in Canada | Foto: Eigen foto

Voor Eggen is het WK geslaagd als de kwartfinale gehaald wordt. Een doelstelling die ook bondscoach Avital Selinger uitsprak. ‘Een aantal dames zijn gestopt dus het is een jonge groep en Nika Daalderop is pas net fit dus een kwartfinale zou al heel knap zijn,’ zo sluit hij af.

Hoe ziet het WK eruit?

Het WK volleybal begint met een poulefase voor Oranje in het Gelredome in Arnhem. Na deze vijf wedstrijden gaan de beste vier door naar de tweede poulefase. Naar deze tweede poulefase neem je de punten mee die je tegen de andere drie ploegen hebt gescoord in de eerste poulefase. Daardoor speel je in de tweede poulefase alleen wedstrijden tegen de vier beste teams uit een andere poule. De tweede poulefase wordt gespeeld in Ahoy in Rotterdam.

Na die tweede poulefase gaan opnieuw de beste vier teams door naar de kwartfinale die gespeeld wordt in Apeldoorn. Bij winst volgt er een halve finale en eventueel nog een finale. De finale is op 15 oktober in Apeldoorn. Alle wedstrijden van de Nederlandse dames worden live uitgezonden op Ziggo Sport.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal