Direct naar de inhoud.

Concerten Veenkoloniaal Symfonie Orkest in teken van jubileum: ‘Heel leuk om te doen’

  • door:
  • op:
Het orkest is aan het repeteren. Foto: VKSO

VEENDAM/STADSKANAAL – Het orkest van de Veenkoloniën (VKSO) bestaat 12,5 jaar. In het jubileumconcert wordt Stadkanaalster componist Cornelis Dopper uitgelicht met een wereldpremière van zijn vijfde symfonie. Ook blikt het orkest terug op eerdere projecten zoals de voetbalopera Veendammer Wind.

Het jubileumconcert wordt deze herfst nog drie keer herhaald. De 150 muzikanten die meedoen, komen uit het VKSO, het VKSO-Concertkoor en het Duitse ‘Chor des Städtischen Musikverein Meppen’. Zij staan samen met de solisten onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher uit Veendam. Over het eerste concert is de Veendammer in ieder geval al te spreken: ‘Het is heel goed bevallen.’

‘Monumentaal werk’

Het VKSO voert een deel op van de de ‘Sinfonia Epica’ van Cornelis Dopper. De componist werd in 1870 geboren in Stadskanaal en overleed in 1939 in Amsterdam. Deze symfonie van Dopper is nog nooit eerder uitgevoerd, maar is volgens Leutscher een ‘monumentaal werk’. Hij heeft meerdere werken van Dopper gedirigeerd, maar vindt dit een van de betere. ‘Dat heeft hij zelf trouwens ook gezegd.’
Wel is het inhoudelijk een lastig stuk. Historicus Beno Hofman heeft als verteller de taak het publiek daarin te begeleiden. ‘Ik vind het heel leuk om te doen. Ook omdat ik hierbij een beetje toneel kan spelen in de rol van SC Veendam-fan.’


Veendammer Wind

Na de pauze van het concert wordt teruggeblikt op de afgelopen 12,5 jaar van het VKSO. ‘Het is een programma van totaal verschillende dingen’, vertelt Hofman. Het orkest voert delen op van de ‘Saffraan Symfonie’, de voetbalopera ‘Veendammer Wind’ en de muzikale expositie ‘Joodse Streekgenoten’.

Na het eerste concert in Emmen afgelopen weekend, wordt ‘Het Verhaal van de Veenkoloniën’ nog drie keer opgevoerd. Op 9 oktober in Hoogeveen, op 16 oktober in Winschoten en op 6 november in het Duitse Haren. ‘Ik kijk er ontzettend naar uit’, vertelt dirigent Leutscher.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal