Direct naar de inhoud.

Knoalster bedrijven leren Oekraïense vluchtelingen een nieuw vak: ‘Een hele mooie kans’

  • door:
  • op:
De Oekraïners worden binnen een paar dagen omgeschoold tot schilder© Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Bij de voormalige Philipshal in Stadskanaal doen veel Oekraïense vluchteling nieuwe werkervaring op. Ze worden er namelijk opgeleid tot schilder. Het is een onderdeel van een project, dat dankzij meerdere lokale bedrijven tot stand is gekomen.

Een aantal jaar geleden kwam de gemeente met een een initiatief om mensen in de bijstand weer aan een baan te helpen. Echter werden er dit jaar nieuwe kansen ontdekt en kregen enkele Oekraïense vluchtelingen, vanuit het nabijgelegen opvangterrein aan de Kathodeweg, de kans om hier een nieuw vak te leren. Als ze de cursus bij de zogeheten ‘GapAcademy’ hebben afgerond gaan ze onder begeleiding werken aan de restauratie van de brug De Gele Klap en de Stoperette in Stadskanaal.

Nieuw leven in geblazen

Lokale bedrijven SealteQ, Zandstra Schilderwerken en M-Ployee sloegen de handen ineen om het initiatief tot een realiteit te brengen. ‘Het project is dit jaar nieuw leven in geblazen’, aldus Eltjo Vos van M-ployee. ‘Maar in plaats van bijstandsgerechtigden worden nu deze mensen uit Oekraïne opgeleid.’ Vos benadrukt dat het hierbij niet gaat om een vrijwilligers klus: ‘Hier bij de GapAcademy leren ze de basis van het schilderen. Daarna gaan ze in de praktijk aan het werk bij de Gele Klap en de Stoperette. Daar worden ze uiteraard voor betaald en kunnen ze eventueel doorstromen naar een vaste baan binnen één van de bedrijven binnen het project.’

‘Hele mooie nieuwe kans’

Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten: de bedrijven boren nieuw personeel aan en de Oekraïners krijgen werk. Want dat is niet altijd even gemakkelijk, vertelt de Oekraïense vluchteling Anton Moshkov: ‘Veel van mijn landgenoten spreken geen Engels, laat staan Nederlands. Een baan vinden is hierdoor lastig. Maar door dit project krijgen ze een hele mooie nieuwe kans.’

Moshkov vluchtte zelf begin dit jaar uit de stad Charkov en liet zijn eigen bedrijf achter. In Nederland wist hij na een paar maanden werk te krijgen bij M-Ployee. Nu begeleid hij zijn landgenoten in het project en fungeert hij daarnaast als tolk. Moshkov: ‘Veel van ons, waaronder ikzelf, verwacht nooit meer terug te keren naar Oekraïne. Het is dan ook mooi dat we door dit soort projecten het leven weer op kunnen bouwen.’

Huidige arbeidsmarkt

Ook de bedrijven zijn enorm te spreken over de uitkomst van het project: ‘In deze huidige arbeidsmarkt zijn we heel erg blij met deze initiatieven’, aldus Melanie Hofmeijer van SealteQ. ‘Want naast het feit dat we deze mensen helpen kunnen we ook enthousiaste personeelsleden binnenhalen.’

Begin oktober gaat het gehele team aan de slag bij de Gele Klap en Stoperette. Verwacht wordt dat ze begin 2023 klaar zijn.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal