Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn brouwt wildpluksoep: ‘De versheid knalt van je tong’

Burgemeester Jan Seton en Gezina Noordhuis aan het wildplukken voor de Wildpluksoep | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

DROUWENERVEEN – Vlak voor de zomer maakte burgemeester Jan Seton al eens een romige lasagne met witte asperges en vrijdag tijdens de tweede editie van Koken met de Burgemeester in Drouwenerveen werd er een wildpluksoep met verschillende (on)kruiden gemaakt. Het concept mag dan ook als groot succes worden bestempeld.

Seton had woensdag al allerlei producten uit de omgeving opgehaald. Dat is namelijk het belangrijkste van het concept dat alle producten uit de eigen gemeente afkomstig zijn. Bij aankomst bij 25 Graden Noord in Drouwenerveen is het vuurtje al opgestookt en kan de burgemeester beginnen met het snijden van de uien. ‘Of dit het leukste is aan burgemeester zijn is? Hmm, nou je ziet in ieder geval heel goed wat er allemaal mogelijk is met producten uit onze eigen omgeving,’ zo vertelt een enthousiaste Seton.

Brandnetel eten

Na het fruiten van de uien en het er in gieten van de bouillon is het tijd om de tuin in te gaan om de laatste ingrediënten te plukken. Daarbij worden er onder andere brandnetels geplukt, maar ook zevenblad en weegbree. ‘Je kan ook brandnetels gewoon zo eten,’ zo zegt Gezina Noordhuis, eigenaresse van 25 Graden Noord. De burgemeester probeert het. ‘Het is wel lekker fris eigenlijk. Ik kan de smaak niet echt onder brengen verder behalve dan dat het wel fris is.’

(Tekst gaat verder onder de video)

‘Belachelijk dat we die kennis niet meer hebben’

Seton is in zijn element in de tuin en vraagt van alles over der verschillende (on)kruiden, maar ook bijvoorbeeld hoe Noordhuis haar kennis heeft opgedaan. ‘Vroeger had je bijvoorbeeld geen paracetamol, maar je had wel een pijnstiller dat heette wilgenbast. Ik dacht het is toch eigenlijk belachelijk dat wij die kennis helemaal niet meer hebben. Toen ben ik mij er in gaan verdiepen en ik vind het leuk om dat weer aan anderen over te brengen,’ zo legt Noordhuis uit.

Ook zijn er voor het wildplukken nog een aantal regels. ‘De plek waarop ze groeien moeten onvervuild zijn. Je plukt altijd maar de helft van de plant zodat het weer verder kan groeien en als je plan niet herkent dan laat je hem staan,’ aldus Noordhuis

Traantje wegpinken

Na het plukken en het spoelen van de (on)kruiden is het tijd voor het snijden waarna het bij de bouillon wordt ingegooid. Als volleerd kok roert de Burgemeester door de heksenketel heen. ‘Ik moet er zelfs een traantje van wegpinken,’ zegt hij als er iets te veel rook richting zijn ogen komt. Seton is ook de eerste die de wildpluksoep mag proeven. ‘Ik proef een beginnende bouillon. Er mist nog wel wat zout en peper, maar je proeft de versheid van de ingrediënten. Het knalt er uit op je tong.’

Het recept van de wildpluksoep

Ingrediënten:
Scheutje olie
1 ui
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 winterpeen
1 liter bouillon
1 bos wildpluk groenten en kruiden, bijvoorbeeld zevenblad, bijvoet, vogelmuur, knopkruid en weegbree
Een paar madeliefjes ter garnering

Bereidingswijze:
Pel en snipper de uit, snij de aardappel en peen in blokjes en de wildplukgroenten fijn. Fruit de ui in de olie en bak de aardappel en peen even mee. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Voeg dan de wildplukgroenten toe en laat nog een paar minuten door sudderen. Eet smakelijk!

Speciale kersteditie

De volgende editie van Koken met de Burgemeester in december wordt een bijzondere. Dan gaat Jan Seton namelijk een kerstdiner bereiden samen met Oekraïense vluchtelingen. ‘Dat zal dus ook een Oekraïens kerstdiner worden.’

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.