Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn laat ambitie zien door miljoenen te investeren in ‘onzekere tijden’

  • door:
  • op:
Borger-Odoorn wil komend jaar miljoenen investeren | Foto: Janet Oortwijn/RTV Drenthe

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn gaat volgend jaar ruim 3,5 miljoen investeren. Dat gaat de gemeente onder andere doen in het eigen gemeentehuis en een nieuw te bouwen basisschool en de nieuwbouw van Sporthal de Koel in Borger. Dat blijkt uit de begroting van de gemeente voor 2023, die woensdagmiddag op het gemeentehuis in Exloo gepresenteerd is.

Wethouder Financiën Henk Zwiep (PvdA) geeft aan dat het onzekere tijden zijn. ‘Bijvoorbeeld door de stijgende energieprijzen, de ongekende inflatie en een pandemie die elk moment weer de kop op kan steken. Toch hebben wij geprobeerd met deze begroting evenwicht te zoeken en onze ambities waar te maken.’

Gemeentehuis technisch afgeschreven

Dat doet Borger-Odoorn onder andere door voor 457.000 euro de nieuwbouw in sporthal de Koel en een renovatie van het gemeentehuis mogelijk te maken. Met die renovatie wil de gemeente klaar zijn voor de toekomst. ‘We zien dat we sinds corona anders zijn gaan werken, meer hybride,’ zo geeft wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD) aan. ‘Technisch gezien is dit gebouw ook af. We hebben moeite met de klimaatbeheersing van het gemeentehuis.’

Ook de energiekosten in het gemeentehuis zullen gaan stijgen. Het college verwacht volgend jaar 120.000 euro neer te moeten tellen voor gas. Een stijging van 100% ‘We weten dat het gaat stijgen, maar nog niet exact met hoeveel”, aldus Hartsuiker.

Door het hybride werken gaat de gemeente een complete vleugel van het gemeentehuis verhuren. ‘We hebben daar een partij voor op het oog, maar die houden we nog even voor ons zelf,’ zo zegt gemeentesecretaris Dorine Rensen.

Nieuwe basisschool

Borger-Odoorn reserveert 150.000 euro voor de mogelijke bouw van een nieuwe basisschool. Waar de nieuwe school komt te staan is nog niet bekend. ‘We maken een prioriteitenlijst,’ aldus wethouder Bernard Jansen (Leefbaar Borger-Odoorn). ‘We zien vooral dat in het veengebied basisscholen aan vervanging toe zijn. We hopen in januari de lijst met de gemeenteraad te kunnen bespreken.’

De gemeente maakt eveneens geld vrij voor de terugkeer van buurtbemiddeling. Dorpsbudgetten en een ouderenadviseur wil het college graag structureel maken en er worden een tweetal bruggen in Borger en Odoornerveen aangepakt.

Armoede bestrijden, maar gemeentelijke lasten omhoog

De gemeente komt met een plan om armoede te bestrijden. Naast de steun van de Rijksoverheid en de provincie wil Borger-Odoorn haar inwoners ook helpen. ‘We komen ook met een plan bij de gemeenteraad over energiearmoede. Maar los daarvan gaan we ook vol inzetten op communicatie en het verbeteren daarvan naar de inwoners. Zodat ze de potjes die beschikbaar zijn makkelijker weten te vinden,’ zo legt wethouder Jansen uit. Ook kijkt de gemeente hoe ze het MKB en de verenigingen en dorpshuizen kunnen helpen.

Ondanks dat plan gaan de gemeentelijke heffingen wel omhoog. De onroerende zaakbelasting (ozb) stijgt met één procent ten opzichte van vorig jaar, naar 2,75 procent. Alles bij elkaar betekent het zo’n gemiddelde lastenstijging van 21 euro per inwoner. ‘Elke stijging, is een stijging. Dat begrijpen wij ook,’ zegt Zwiep. Op de vraag of het college ook nagedacht heeft om de verhoging niet door te voeren in verband met de stijgende kosten van gezinnen zegt Zwiep dat daar niet specifiek over is nagedacht. ‘We hebben het geld ook nodig om onze ambities waar te maken.’

‘Maar als je dat afzet tegen een gemiddelde inflatie van 17 procent, dan denk ik dat we dat heel netjes doen”, vult wethouder Ankie Huijing-Van Tongeren (CDA) aan.

Van het gas af

Net als in alle andere gemeentes wordt er ook gekeken naar duurzaamheidsoplossing. ‘In 2050 moeten we van het aardgas af, dat geldt ook voor Borger-Odoorn. Dat is een ontzettend lastige puzzel, maar die hebben we wel met elkaar te leggen,’ aldus Hartsuiker. Het college heeft de gemeente daarom opgedeeld in 33 wijken. Deze bestuursperiode wil het college met zes wijken een uitvoeringsplan maken hoe ze van het aardsgas af kunnen. ‘Er liggen nog geen wijken of oplossingen vast, dat ligt helemaal open.’

Grote opgave wonen

Wethouder Henk Zwiep ziet dat er een grote opgave ligt qua wonen. ‘We zien wel dat mensen hier graag wonen, want er staat eigenlijk niks te koop.’ Door de bouwopgave van minister Hugo de Jonge wil Borger-Odoorn de komende 10 jaar 50 woningen per jaar bouwen. ‘Veel zal in Borger en Nieuw Buinen zijn, maar we kijken ook naar de andere dorpen. In Borger kijken we bijvoorbeeld naar de Koesteeg en het Strijkijzer.’ Daarbij zet de gemeente vooral in op starters en ouderen. ‘Ook kijken we naar flexwoningen,’ aldus Zwiep.

De investeringen die Borger-Odoorn doet komen onder andere door een positieve herverdeling van het gemeentefonds. Ook zorgt een andere heffing van de toeristenbelasting 300.000 euro extra op. Op 3 november vergadert de gemeenteraad over de begroting.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal