Direct naar de inhoud.

Nieuw initiatief woonhof in Stadskanaal krijgt veel interesse

  • door:
  • op:
De initiatiefnemers van het Knarrenhof in Stadskanaal F: Eigen foto

STADSKANAAL – Afgelopen donderdagavond vond een drukbezochte bijeenkomst plaats voor een te bouwen woonhof in Stadskanaal. Volgens de initiatiefnemers zou dat woonhof zal op de plek van de voormalige Gabriel Damschool moeten komen, op de hoek tussen de Europalaan en Continentenlaan.

Jan Willem van de Kolk is een van die initiatiefnemers en was blij met de opkomst van de informatieavond. ‘We hebben zo’n honderd inwoners van de gemeente Stadskanaal geïnformeerd over de woonwensen. We hopen dat de bouw van een woonhof in Stadskanaal snel van start gaat, want de behoefte is erg groot’, aldus de oud-wethouder van Stadskanaal.

Vele contacten

Sinds tweeënhalf jaar proberen inwoners van de gemeente een nieuw wooninitiatief van de grond te krijgen. Ze hebben contacten gelegd met Lefier, stichting Knarrenhof Nederland, Nationaal Programma Groningen, de provincie en de gemeente Stadskanaal. Volgens Van de Kolk ligt de sleutel nu in handen van de gemeente. ’n Stadskanaal zou de bouw snel van de grond kunnen komen. Een lokale aannemer staat te popelen om aan de slag te gaan en met Knarrenhof Nederland hebben we een zeer geschikte partij in handen.’

De initiatiefnemers geven aan dat ze heel graag willen bouwen aan een hofje waar mensen omzien naar elkaar, veiligheid wordt ervaren en inwoners zolang mogelijk zelfstandig en gezond kunnen blijven wonen. ‘In woonhof Stadskanaal is plek voor jong en oud, huurders en kopers.’

Didam-Arrest

Het is nog niet bekend of de gemeente Stadskanaal de grond wil verkopen aan de initiatiefnemers van het Knarrenhof in Stadskanaal. Zij geven namelijk aan in het Dagblad van het Noorden dat zij de grond niet een-op-een aanbesteden. De gemeente vreest dat ze voor de rechter gesleept kan worden op basis van het ‘Didam-Arrest’. Daar staat in dat gemeenten een selectieprocedure moeten houden bij de verkoop van de grond.

Stichting Knarrenhof ziet dat anders. ‘Volgens professor Bregman en ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties kan dit juist goed in de geest van het Didam-arrest. Stichting Knarrenhof heeft al met acht gemeenten dit sinds januari 2022 succesvol doorlopen en meerdere lopen nog.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal