Direct naar de inhoud.

Regenboogvlag gehesen tijdens Coming Out Day: ‘Het gaat om de zichtbaarheid’

  • door:
  • op:
De regenboogvlag werd voor het gemeentehuis van Stadskanaal gehesen | © Hemmo Kuiper/RTV1

STADSKANAAL.- In een vroeg herfstzonnetje werd dinsdagochtend voor het gemeentehuis van Stadskanaal de regenboogvlag gehesen. Wethouder Jur Mellies hees de vlag samen met Miriam Kuppers, voorzitter van LHBTI Veenkoloniën, in top als onderdeel van de jaarlijkse Coming Out Day.

Deze dag wordt iedere elfde oktober gehouden en draait om ‘coming out’, oftewel: uit de kast komen. Het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun geaardheid. ‘Deze dag gaat voornamelijk over zichtbaarheid’, legt Miriam Kuppers uit. ‘Deze dag geven we een signaal af naar veel mensen die worstelen met hun geaardheid, dat ze niet de enige zijn.’

‘Niemand hoeft zich te schamen’

Verantwoordelijk wethouder Jur Mellies (Lokaal Betrokken) vindt het belangrijk dat ook de gemeente hier zijn bijdrage aan levert. ‘Niemand hoeft zich te schamen om uit de kast te komen’, aldus Mellies. ‘We vinden het als gemeente heel belangrijk dat iedereen kan zijn wie die wil zijn.’

Want zo vanzelfsprekend is dat zeker niet volgens de wethouder. ‘Ik hoor nog steeds veel verhalen van mensen met een andere geaardheid die onheus bejegend worden. Dat is een hele kwalijke zaak. Maar buiten dat laat het ook zien dat dit soort initiatieven nog steeds nodig zijn. 

Inclusie verklaring

Naast een regenboogvlag heeft de gemeente sinds februari dit jaar ook een regenboogpad. Ook hier wil de gemeente hetzelfde signaal mee afgeven. Echter blijven dit symbolische initiatieven. Wat doet de gemeente inhoudelijk aan het LHBTI acceptatie vraagstuk? Mellies: ‘Een aantal jaar geleden hebben we een zogenoemde ‘inclusie verklaring’ opgesteld. Daaronder staat een plan van aanpak waar nu aan gewerkt wordt samen met de diverse betrokkenen uit de samenleving.’

(Artikel gaat verder onder de video)

De gemeente werkt hierin onder andere samen met de LHBTI vereniging Veenkoloniën/Westerwolde. ‘Het inclusie beleid staat in deze gemeente eigenlijk nog in de kinderschoenen’, aldus voorzitter Kuppers. ‘Vandaar dat wij de schouders er ook onder zetten om de gemeente te helpen. Het gaat nu eigenlijk een beetje starten.’

Wethouder Mellies is blij dat het onderwerp nu definitief op de Knoalster agenda staat. ‘We zitten op het goede spoor. Maar er moeten nog wel veel slagen gemaakt worden.’

Voor één dag

De regenboog wappert slechts één dag voor het gemeentehuis. Woensdag de twaalfde maakt de deze weer plaats voor de vlag van Oekraïne, die sinds de uitgebroken oorlog aldaar in top hangt. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal