Direct naar de inhoud.

Feestverlichting in centra blijven, lichtjesroute Veendam enthousiast ondanks energiekosten

  • door:
  • op:
Kerstverlichting in het centrum van Veendam F: Facebook Centrum Veendam

REGIO – Op verschillende plekken in de regio wordt de feestverlichting voor de donkere maanden alweer opgehangen. Maar hoe vaak en hoe lang zullen die lichtjes straks branden met deze hoge energieprijzen?

Veendam

In het centrum van Veendam kijken de ondernemers de laatste jaren al kritisch naar de tijden en het materiaal. ‘Een deel van de lichtjes is LED en het andere deel zijn nog gewone lampen. Het is de vraag of we die dit jaar nog gaan gebruiken’, zegt Joseph Kremer van Ondernemersvereniging Veendam Centraal bij RTV Noord.

De lichten in Veendam branden in de ochtend van 08.00 uur totdat het licht wordt en vervolgens vanaf het moment dat de schemer inzet tot 21.00 uur. ‘Het is afwegen tussen gezelligheid, duurzaamheid en ook de kosten. Wij zetten de lampen ’s ochtends aan omdat hier veel mensen langskomen op weg naar hun werk of naar school. We vinden het belangrijk dat het centrum er dan mooi en aantrekkelijk uitziet’, zegt Kremer.

De kerstboom in het centrum van Stadskanaal F: Centrumvernieuwing Stadskanaal

Stadskanaal

In Stadskanaal is er nog niet gesproken over het lichtprotocol van dit jaar. Bestuurslid Hein Koch van de handelsvereniging CWS/AHS verwacht dat er ondanks de hoge energieprijzen weinig tot niks gaat veranderen. De feestverlichting gaat tegelijk met de straatlantaarns aan en gaat om 23.00 uur uit.

‘Het is natuurlijk een hot item, maar wij vinden dat als je de verlichting weghaalt, je afbreuk doet aan je eigen centrum. Je hebt bovendien het risico dat mensen dan ergens anders heen gaan waar het wel gezellig winkelen is’, zegt Hein Koch van de handelsvereniging CWS/AHS.

Lichtjesroute Veendam

Sinds corona wordt er in Veendam een lichtjesroute georganiseerd. Samen met je buren de straat versieren om zo wat extra gezelligheid en saamhorigheid te creëren, maar willen mensen nog wel meedoen met deze hoge energieprijzen? ‘Ik ben hartstikke tevreden over de aanmeldingen’, zegt Tineke Aalders van de organisatie bij de nieuwswebsite.

Een huis in Veendam volledig versierd met kerstverlichting. (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

‘Er zitten altijd mensen tussen die zitten te klagen en te zeuren, maar we gaan gewoon door. Het zijn bijna allemaal LED-lichtjes die worden gebruikt en je kan ook iets op batterijen gebruiken of bijvoorbeeld een vuurkorf plaatsen. Er is van alles mogelijk’, zegt Aalders.

WK Voetbal

De lichtjesroute start dit jaar op 21 november, vrijwel tegelijk met het WK voetbal. Een aantal buurten gebruikt dit ook als thema voor hun versiering. ‘We gaan nog wel kijken wanneer we de verlichting precies laten branden. Misschien van 18.00 tot 20.00 uur, zodat de kinderen er in ieder geval volop van kunnen genieten’, zegt Aalders.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal