Direct naar de inhoud.

Groenteman Bertus Lubbers overleden: ‘Hij had geen vijanden’

  • door:
  • op:
Bertus Lubbers is 87 jaar geworden F: Jaap Kok/Streekhistorisch Centrum Stadskanaal

MUSSELKANAAL – ‘Bertus Lubbers was een beminnelijke man, altijd heel gewoon, een op en top Musselkanaalster en als het maar even kon sprak hij Gronings.’ Zo typeert Henk Dekker de afgelopen weekend overleden Bertus Lubbers uit Musselkanaal, oprichter van de bekende groente- en fruitketen bij RTV Noord.

Met de bakfiets langs de huizen

Dekker, in het dagelijks leven leraar aan de Rijksscholengemeenschap in Ter Apel, interviewde Lubbers voor een artikel in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. ‘Hij stelde me meteen op mijn gemak. Hij vond contact leggen met mensen heel belangrijk.’

Lubbers werd geboren in 1935 aan de Marktstraat in Musselkanaal, de plek waar z’n ouders twee jaar eerder een groentezaak waren begonnen. Omdat de zaak onvoldoende opbracht ging vader Lubbers met de bakfiets langs de huizen.

Als ‘jongknuppel’ van twaalf trad Bertus in de voetsporen van zijn vader en fietste op een veel te zware bakfiets in weer en wind door de Veenkoloniën.

Niet meer schooien

Later verruilde hij de fiets voor een auto en bedacht hij om niet meer aan te bellen bij de huizen (‘Ik wilde niet meer staan te schooien’), maar in de straat te gaan staan en vervolgens te toeteren zodat de mensen bij hem kwamen.

Lubbers bleef niet stilstaan en al gauw reed hij met een grote vrachtwagen naar de markt in de regio om een groente- en fruitkraam te bestieren.

Dagelijks opbouwen en afbreken begon hem echter de keel uit te hangen. Op een dag zag Lubbers na weer een lange marktdag een mooi winkelpand op de kruising van de Hoofdstraat met de Europalaan in Stadskanaal. En zo werd de eerste groente- en fruitwinkel geboren.

Dat was zijn geheim

Daar bleef het niet bij. In het hele noorden opende hij in de loop der jaren tientallen groente- en fruithallen. ‘Lubbers pakte het slim aan’, weet de Stadskanaalster ondernemer Jan Nieboer, die als voorzitter van de Vereniging Bedrijven De Kanaalstreek veel met Lubbers te maken kreeg.

‘Hij bedacht om op de zaken franchisenemers te zetten. De panden waren van hem. Plus de kwaliteit die hij leverde, dat was zijn geheim.’ Nieboer herinnert hem als een aardige man. ‘Hij hield van gezelligheid met een natje en een droogje.’

Gezamenlijk in de kantine

Hans de Jonge werkte twintig jaar voor Lubbers. Op zijn vijftiende begon hij er schopte het tot hoofd magazijn. ‘Lubbers was baas, maar hij stond ook tussen zijn personeel. We zaten bijvoorbeeld altijd gezamenlijk in de kantine.’

Als De Jonge herinneringen ophaalt aan Lubbers komen er spreuken boven: ‘Vertrouwen is goed, controle is beter, dat hing ook op zijn kantoor. Je moet nooit spijt krijgen van de dingen die je niet hebt gedaan. Het zijn wijsheden die ik nog wekelijks gebruik.’

2500 kilometer in 13 dagen

Lubbers was in zijn leven niet alleen groenteman, ondernemer, echtgenoot en vader maar ook een fervent fietser. Duizenden kilometers legde hij – net als kleine jongen op de bakfiets in de Veenkoloniën – af door Europa.

Zo had hij een weddenschap met een Spaanse klant van hem. Lubbers moest op de fiets naar Spanje komen was de weddenschap. En dat deed hij. In dertien dagen fietste hij 2500 kilometer over berg en dal. Met de fietstocht haalde hij 25.000 euro op voor het Ronald McDonaldhuis.

Dat was ook Bertus Lubbers. Hij is 87 jaar geworden.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal