Direct naar de inhoud.

Vijf Drentse gemeenten: ‘Zet snel stappen om stikstofuitstoot omlaag te krijgen’

  • door:
  • op:
Koeien en natuur gaan niet altijd samen. Foto: RTV Drenthe/Fred van Os

EXLOO – Zet op korte termijn stappen om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen en voorkom vertraging, bijvoorbeeld in het uitkopen van boerenbedrijven. Daarvoor pleit P10, een organisatie van dertig plattelandsgemeenten in Nederland waarbij Borger-Odoorn, Aa en Hunze, De Wolden, Midden-Drenthe en Westerveld zijn aangesloten.

P10 ziet ’talloze praktijkvoorbeelden’ van bijvoorbeeld agrariërs die vrijwillig willen stoppen. “Daar is nú geld voor nodig opdat processen niet stil komen te liggen”, laat de organisatie weten.
De gemeenten zien zelf veel agrarische ondernemers die “op korte of middellange termijn vrijwillig hun bedrijf willen afbouwen”, meestal omdat ze geen opvolger hebben. Ze denken dat ‘snelle’ en ‘efficiënte’ stappen mogelijk zijn.

Stikstofrapport Johan Remkes

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes adviseerde begin oktober in zijn langverwachte rapport om zo snel mogelijk, liefst binnen een jaar, al in te grijpen bij vijf- tot zeshonderd bedrijven die veel stikstofneerslag op natuurgebieden veroorzaken. De ‘stikstofruimte’ die dat oplevert, zou als eerste gebruikt moeten worden om zo’n 2500 boerenbedrijven te helpen die buiten hun schuld zonder natuurvergunning zitten omdat zij in het verleden een zogeheten PAS-melding maakten, die de rechter later in een klap ongeldig verklaarde.

De dertig gemeenten zijn positief over het Remkes-rapport, dat het kabinet overneemt in zijn stikstofbeleid. “Het legt de focus op mogelijkheden en biedt ruimte om te werken aan een vitaal platteland”, staat in een verklaring. Het samenwerkingsverband was in juni nog uiterst kritisch over de stikstofaanpak van het kabinet. Die zou leiden tot polarisatie en de doelen verder weg brengen, klonk het toen.

Dit is een bericht van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal