Direct naar de inhoud.

Veldspuiter AP Dubex verdwijnt uit Stadskanaal vanwege hoge energielasten

  • door:
  • op:
Het pand van AP Dubex in Stadskanaal © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het bedrijf AP Dubex, producent van landbouwmachines, zal binnenkort uit Stadskanaal vertrekken. Mede door de hoge energiekosten heeft de eigenaar van het bedrijf besloten de afdeling in Stadskanaal te sluiten en over te brengen naar de hoofdvestiging in Rutten, een dorp in Flevoland.

et in 1953 opgerichte Dubex ging in 2018 failliet, maar wist zich uiteindelijk weer op te krabbelen. Het Flevolandse AP Machinebouw nam het bedrijf vervolgens in januari 2021 over van toenmalig Dubex eigenaar en directeur Nico Dubbelboer en noemde het vanaf toen AP Dubex B.V.

Echter blijkt dit nu, mede door de hoge energiekosten, niet meer mogelijk en is sluiting in Stadskanaal onvermijdelijk. ’Twee locaties betekent voor ons ook twee keer zoveel kosten’, aldus AP Machinebouw directeur Michael Visser. ‘Daarom kunnen we niet anders dan de productie volledig over te hevelen naar onze hoofdvestiging in Rutten.’

AP Dubex produceert onder meer veldspuiters voor gewasbescherming | © AP Dubex

‘Moeten realistisch zijn’

Het besluit is Visser niet in de koude kleren gaan zitten, maar volgens hem is er echt geen andere keuze. ‘Deze prijsstijging had niemand zien aankomen. We moeten realistisch zijn, twee vestigingen kost voor ons momenteel teveel geld.’

Met deze beslissing sluit niet alleen de productielocatie op het industrieterrein van Stadskanaal, maar is ook de positie van de zestien medewerkers onzeker. ‘De mensen die in Stadskanaal werken mogen mee naar Rutten’, benadrukt Visser. ‘Maar of ze dat gaan doen is nog de vraag. We zitten in de Noordoostpolder en dat is natuurlijk niet naast de deur van Stadskanaal. Toch hoop ik dat we zoveel mogelijk mensen mee kunnen nemen naar Rutten.’

Gesprekken met medewerkers

Volgens werkplaatschef in Stadskanaal, Henri Bruins, zullen er volgende week gesprekken worden gevoerd met alle Knoalster medewerkers.  ‘Daaruit zal blijken hoeveel mensen er meegaan naar Rutten. Ik heb begrepen dat een paar medewerkers hiervoor open staan. Volgende week moet duidelijk worden hoeveel dat er precies zijn.’

Wanneer de locatie in Stadskanaal de deuren precies zal gaan sluiten is nog niet duidelijk. ‘In ieder geval voor het einde van het jaar’, aldus Michael Visser.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal